Τα άνθη του φυτού που φύεται σε τροπικά κλίματα, τα γαρίφαλα, ήταν γνωστά στην Κίνα και τη Μεσοποταμία από το 3,000 π.Χ. Στην Ευρώπη έγιναν γνωστά από τους Ολλανδούς εξερευνητές οι οποίοι τα απέσπασαν από τους Πορτογάλους, τον 16ο αιώνα.
Το γαρίφαλο έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό, αυξάνει το Pitta και μειώνει το Vata και το Kapha. Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής από το πεπτικό σύστημα και ενισχύει τη δύναμη του Agni. Χρησιμοποιείται ευρύτατα και η σκόνη, αλλά και τα “καρφιά” του γαρίφαλου στη μαγειρική.
Η φρεκοτριμμένη σκόνη του γαρίφαλου έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες και καθαρίζει τον πεπτικό σωλήνα (αλλά και το αίμα) από διάφορα παράσιτα και κυρίως από τα αυγά που παράγουν τα παράσιτα αυτά. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα και γι αυτό δίνεται σε κάψουλες οι οποίες διαλύονται στο έντερο και έτσι δεν ερεθίζεται το στομάχι. Πρωτοποριακές μάλιστα σημερινές μελέτες στην Αμερική από την Dr H.Clark, οι οποίες συνδυάζουν την ύπαρξη του καρκίνου και του AIDS με την παρουσία παρασίτων (κυρίως του Fasciolopsis buskii) σε διάφορα όργανα του σώματός μας, χρησιμοποιούν σαν ένα από τα πέντε κύρια θεραπευτικά μέσα τη σκόνη από φρέσκα καρφιά γαρίφαλου.
Το αιθέριο έλαιο του γαρίφαλου έχει έντονη αντισηπτική δράση και σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οδοντιατρική (σαν σκεύασμα με το όνομα “ευγενόλη”) σαν γενικό αντισηπτικό αλλά και σαν παυσίπονο σε διάφορα σφραγίσματα, κλπ. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η χρήση του συνήθως αντενδείκνυται σε άτομα τα οποία ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία και αυτό διότι η δράση των περισσοτέρων ομοιοπαθητικών φαρμάκων μειώνεται ή και αντιδοτείται πλήρως από το άρωμα της ευγενόλης.
Μία ακόμη σημαντική χρήση του γαρίφαλου είναι η εντομοαπωθητική του μυρωδιά, η οποία έχει καλά αποτελέσματα στη γενική “αντικουνουπική” προστασία για το καλοκαίρι.
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr