Μαρούλι

ΜαρούλιΣτους αρχαίους Έλληνες το μαρούλι ήταν γνωστό ως “θρίδαξ”, στους δε Βυζαντινούς ως “μαϊούνιο”, και ήταν επίσης γνωστό ότι τα φύλλα και οι βλαστοί του περιέχουν έναν γαλακτώδη χυμό με φαρμακευτικές ιδιότητες (ναρκωτικές αλλά και παυσίπονες). Περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και Ε αλλά και υψηλά ποσοστά ασβεστίου. Όπως όλα τα φυλλώδη λαχανικά έχει επίσης λόγω της χλωροφύλλης και των ανθοκυανιδινών που περιέχει, αντικαρκινικές ιδιότητες και αυξάνει τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι γεύσεις που κυριαρχούν είναι η πικρή, η στυφή αλλά και η γλυκιά (λιγότερο) και έτσι το μαρούλι έχει δροσιστική δράση στον οργανισμό, μειώνει το Kapha και ιδιαίτερα το Pitta, ενώ αυξάνει το Vata. Είναι ιδανικό λοιπόν για “δίαιτα αδυνατίσματος”, καθως θα έχουμε με μία τροφή πετύχει δύο στόχους: και τη μείωση του υδάτινου στοιχείου (άρα και μείωση της τάσης του οργανισμού για συσσώρευση λίπους), αλλά και την αύξηση του πύρινου στοιχείου (άρα και άυξηση των καύσεων στο σώμα). Εκτός όμως από αυτά τα δύο, μία μεγάλη μαρουλοσαλάτα μας προσφέρει και πολλές βιταμίνες αλλά και πολύτιμες φυτικές ίνες που έχουν ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα.

Προσοχή βέβαια χρειάζεται στο θέμα του τι βάζουμε σε αυτή τη σαλάτα σαν “dressing”. Το ιδανικό είναι να φτιάξουμε εμείς πολύ εύκολα ένα λαδολέμονο ή λαδόξιδο χτυπώντας λάδι με λεμόνι ή ξίδι και λίγο αλάτι, και να αποφύγουμε τα βαριά dressing που θα μειώσουν τα καλά και αποτοξινωτικά αποτελέσματα της μαρουλοσαλάτας.