Κρεμμύδι

ΚρεμμύδιΤο κρεμμύδι έχει σαν προεξάρχουσα γεύση την καυτερή και ακολουθούν η όξινη και η γλυκιά. Έχει έντονη θερμαντική δράση στον οργανισμό και όταν καταναλώνεται ωμό, ερεθίζει το Vata και το Pitta, ενώ μειώνει το Kapha. Εάν μαγειρευτεί, μπορεί να μειώνει και το Vata και το Kapha (εξακολουθεί όμως να αυξάνει το Pitta).

Το κρεμμύδι έχει παραπλήσιες ιδιότητες με το σκόρδο και χρησιμοποιείται συχνά μαζί με σκόρδο σε όλες τις συνταγές μαγειρικής. Σήμερα μάλιστα έχει τεκμηριωθεί επίσημα (με ιατρικές “δυτικού τύπου” μελέτες), η δυνατότητα του κρεμμυδιού να χαμηλώνει τη χοληστερίνη του αίματος και ταυτόχρονα να αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (δηλαδή της HDL), βελτιώνοντας τον αθηρωματικό δείκτη.

Διαβάστε επίσης