Οι φράουλες έχουν γλυκιά, όξινη και στυφή γεύση και θερμαίνουν τον οργανισμό, αλλά γενικά μιλώντας είναι κατάλληλες και ωφέλιμες και για τους τρείς γνωστούς τύπους ιδιοσυγκρασιών. Δεν πρέπει να συνδυάζονται με γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί (ξεχάστε λοιπόν τις φράουλες με κρέμα γάλακτος…), ούτε και με άλλα φρούτα.
Γενικά οι φράουλες θα πρέπει να τρώγονται μακριά από τα γεύματα (σε απόσταση δύο περίπου ωρών από οτιδήποτε άλλο), έτσι ώστε ο οργανισμός να εκμεταλλεύεται όλες τις χρήσιμες ουσίες που περιέχουν.
Αυξάνουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθούν τα άτομα με αναιμία, καθαρίζουν το αίμα από τοξίνες και έχουν ελαφριά διουρητική δράση. Πολύ συχνά βέβαια (ειδικά στα πύρινα άτομα) μπορεί να φέρουν δερματικές ενοχλήσεις λόγω της αποτοξινωτικής τους δράσης και επίσης υπάρχουν σήμερα πολλοί οι οποίοι παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις μετά από την κατανάλωση φραουλών.
Όλοι έχουμε σίγουρα εντυπωσιαστεί από το μέγεθος μερικών καρπών φράουλας που βλέπουμε επάνω επάνω στα κεσεδάκια, και το οποία υποτίθεται αποτελούν τον “κράχτη” για να αγοράσουμε από τον συγκεκριμένο παραγωγό ή μανάβη. Όλοι συμφωνούμε λέγοντας ότι “αυτές οι φράουλες σίγουρα έχουν ορμόνες” και καλό θα ήταν να τις αποφύγουμε, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και πολύ σίγουροι και για τις φράουλες του επόμενου μανάβη οι οποίες φαίνονται πιό συμμαζεμένες και σε πιό λογικό μέγεθος. Οι σημερινοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες “χημικών” βοηθημάτων για να έχουν μεγάλη και ανθεκτική παραγωγή, καθώς η φράουλα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φρούτο και χαλάει πολύ εύκολα.
Για να είμαστε τελικά σίγουροι, ή θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τα δικά μας φυτά στον κήπο ή και στο μπαλκόνι μας (ναι, γίνεται να έχουμε τις δικές μας φράουλες από μία φραουλιά που θα μεγαλώνει σε μία γλάστρα και θα αναρριχάται σε ένα απλό πλαίσιο στο μπαλκόνι μας), ή, ακόμα καλύτερα, να έχουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο από τη …Μανωλάδα και να ξέρουμε τουλάχιστον τι χρησιμοποιεί στο θερμοκήπιό του.
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr