Ρόδι

ΡόδιΟ καρπός του ροδιού είναι σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας. Στην ελληνική μάλιστα μυθολογία το ρόδι είναι το μαγικό φρούτο που συνδέεται στενά με τρείς αρχαίες Θεές, τη Δήμητρα, την Αφροδίτη και την Ήρα. Στην πρώτη ο καρπός του ροδιού έφερε δυστυχία όταν η κόρη της Περσεφόνη έφαγε από τα ρόδια των νεκρών. Παρ’ όλα αυτά όμως, στη διάρκεια των εορτών της Δήμητρας (τα “Θεσμοφόρια”), οι Αθηναίες έτρωγαν τα μικροσκοπικά λαμπερά σπόρια για να αποκτήσουν γονιμότητα και ευημερία. Η Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή του ροδιού μιάς και, όπως μας λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Η Ήρα τέλος, η μητέρα των Θεών, θεωρείται η προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και η ίδια κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι.

Η ροδιά είναι δένδρο διαδεδομένο στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μικρά Ασία και τις Αραβικές χώρες μέχρι την Ινδία. Ο Μωάμεθ μάλιστα σε ένα απόσπασμα από το Κοράνι λέει: “φάε ρόδι διότι καθαρίζει τον οργανισμό από τη ζήλεια και το μίσος”. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρεται άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, ο οποίος μάλιστα αναφέρει τα ρόδια της Καρχηδόνας σαν την καλύτερη ποικιλία της εποχής του.

Το ρόδι είναι ταυτόχρονα γλυκό, όξινο και στυφό και έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό. Αυξάνει το Vata ενώ ταυτόχρονα μειώνει το Pitta και το Kapha. Δεν πρέπει να καταναλώνεται μαζί με γάλα, γιαούρτι και γενικά με ζωικές πρωτεΐνες (δηλαδή κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, κλπ)

Ο χυμός από φρέσκο ρόδι αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει από τον πυρετό και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά, ειδικά εάν είναι κρυολογημένα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό. Βοηθάει την πρωινή ναυτία στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με χυμό σταφυλιού.