Πορτοκάλι

ΠορτοκάλιΤο πορτοκάλι είναι όξινο και γλυκό ταυτόχρονα, έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό και επιδεινώνει τα πύρινα προβλήματα (έλκος, δερματικά, κλπ). Ηρεμεί την Αέρινη Ενέργεια. Σε μεγάλη ποσότητα, εκτός από την αύξηση της Πύρινης Ενέργειας, θα έχουμε παράλληλα και αύξηση της Υδάτινης.

Χρησιμοποιείται σαν τονωτικό κι όλοι μπορούν μετά από έντονη σωματική κόπωση (εργασία, γυμναστήριο, κλπ) να πιούν ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού με μία πρέζα αλάτι, 10 σταγόνες λεμόνι και λίγο νερό (περίπου το 80% του ποτηριού χυμός πορτοκάλι με 20% νερό).

Το πορτοκάλι αυξάνει τη στομαχική και ηπατική λειτουργία και ο χυμός του είναι ιδεώδης σαν πρωινό ρόφημα μετά από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και μία πρέζα σκόνη κύμινο). Βοηθάει επίσης σε περιπτώσεις δυσπεψίας καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται μαζί με γάλα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πορτοκαλιού και τα πύρινα άτομα θα πρέπει γενικά να μην τρώνε πολλά πορτοκάλια, εκτός ίσως από τη γλυκιά ποικιλία (ντόλτσε). Επίσης πρέπει να θυμάται κανείς ότι όλα τα πορτοκάλια είναι χειμωνιάτικα φρούτα (βοηθούν στα κρυολογήματα με τη βιταμίνη C που περιέχουν) και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου αυτά που βρίσκουμε “φρέσκα” στο μανάβη είναι φυλαγμένα επι μήνες στα ψυγεία.

ΠορτοκάλιΠαρόμοιες ιδιότητες με το πορτοκάλι έχει και το μανταρίνι. Τα πύρινα άτομα θα πρέπει βέβαια να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση μανταρινιών, και γενικά να προτιμούν σε μικρές ποσότητες μόνο τη γλυκιά ποικιλία (κλημεντίνες). Ήδη εδώ και πολύ καιρό μπολιάζονται οι νεραντζιές με μανταρίνι για να γίνονται πιό ανθεκτικά τα φυτά σε ασθένειες. Το μπόλιασμα βέβαια, που ουσιαστικά είναι μία σχιζοφρενική κατάσταση (άν το σκεφτεί κανείς καλά πρόκειται για τον εξαναγκασμό ενός φυτού να δεχθεί, να ενσωματώσει και να θρέψει ένα άλλο και τελικά να παράγει και καρπούς), γενικά έχουμε φτάσει σήμερα να θεωρείται μία από τις πλέον αθώες και απλές επεμβάσεις στη φύση, όταν γνωρίζουμε όλες τις υπόλοιπες επεμβάσεις με τα φάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, τα λιπάσματα, τις γενετικές βελτιώσεις των σπόρων, κλπ.

Διαβάστε επίσης