Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις ξεκινήσει δίαιτα αδυνατίσματος και άλλες τόσες την έχεις εγκαταλείψει.
Κι αυτό είναι ένας λόγος για να σκέφτεσαι αν αξίζει να προσπαθήσεις ξανά για μια ακόμη φορά.
Τι πρόκειται να αλλάξει αυτή τη φορά ώστε να τα καταφέρεις;
Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στο να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο των αποτυχημένων προσπαθειών σου και να προσπαθήσει να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις λάθη που μπορεί να γίνονται στην διάρκεια της προσπάθεια σου και εξαιτίας τους δεν μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου να μείνεις σταθερός σε μια διατροφικής προσπάθειας και να καταφέρεις το στόχο σου.
Γράφει η Ηλιάνα Ηλιοπούλου, Διαιτολόγος στο Περιστέρι
Πάμε λοιπόν να τα ανακαλύψουμε και να τα διορθώσουμε ένα προς ένα!
1. Κάνεις εξετάσεις αίματος πριν ξεκινήσεις διατροφή;
- Το ξέρω ότι πολλές φορές το αμελείς ή είσαι αναβλητικός και σκέφτεσαι ας ξεκινήσω την προσπάθεια διατροφής και στην πορεία κάποια στιγμή θα κάνω και τις εξετάσεις, και τελικά αυτή η στιγμή αργεί ή δε φτάνει ποτέ.
- Και δυστυχώς υπάρχουν σημαντικοί δείκτες που πρέπει να ελεγχθούν ώστε ο διαιτολόγος σου να μπορεί να συντάξει ένα πλάνο κατάλληλο για εσένα ή να περιμένει ένα πιο αργό ρυθμό στην απώλεια σου, αν κάποιοι δείκτες είναι απορυθμισμένοι. Γι’ αυτό είναι καλό πριν μια διατροφική προσπάθεια να ελέγχεις ανάμεσα σε άλλα, τις ορμόνες του θυροειδούς αδένα και τους δείκτες που δείχνουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
2. Μετράς την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις;
Ναι… γνωρίζω ότι το μάτι σου είναι η καλύτερη ζυγαριά όπως θα μου πεις και στο περίπου ξέρεις να τα μετράς με μάτι μετά από τόσες φορές που έχεις κάνει προσπάθεια στη διατροφή, αλλά σκέψου και κάτι άλλο. Ξεκινάς κάτι καινούργιο, θέλεις να πετύχει…η ποσότητα είναι από τα πιο σημαντικά κλειδιά σε αυτή την επιτυχία.
Δε χρειάζεται να ζυγίζεις για πάντα, 2-3 εβδομάδες αρκούν για να “τριφτεί” ξανά το μάτι σου και να είσαι σίγουρος ότι οι ποσότητες είναι σωστές. Εκπαιδεύσου με τις κατάλληλες μερίδες σε όλα τα τρόφιμα κι όχι μόνο στους υδατάνθρακες, γιατί το ενεργειακό ισοζύγιο επηρεάζεται από ότι κι αν καταναλώσεις.
3. Κρατάς ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων;
Όσο κι αν σε κουράζει αυτή η διαδικασία, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για εσένα και το διαιτολόγο σου ώστε να ανακαλύψει μοτίβα που σαμποτάρουν την προσπάθεια σου (πχ τρώω ένα γλυκάκι κάθε μέρα μετά το μεσημεριανό) και να σε εκπαιδεύσει κατάλληλα ώστε να τα τροποποιήσεις.
4. Επικοινωνείς με το διαιτολόγο σου τις απορίες σου;
Η σχέση μεταξύ διαιτολόγου και διαιτώμενου είναι πολύ σημαντικό να είναι αληθινή και ειλικρινής. Αν ντρέπεσαι να εκφράσεις τις απορίες σου, να ρωτήσεις αυτά που δεν έχεις καταλάβει ή να ζητήσεις αλλαγές ώστε να σε βολεύει το πρόγραμμα διατροφής που προσπαθείς να ακολουθήσεις, τότε με βεβαιότητα η προσπάθεια σου δεν θα έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
5. Βάζεις τρόφιμα στην κατάψυξη;
Μια καλή λύση για ημέρες που δεν προλαβαίνεις με τίποτα να οργανώσεις τι θα φας είναι να έχεις αποθηκευμένα τρόφιμα στην κατάψυξη και να σου λύνουν τα χέρια. Μπορεί να είναι φαγητό μαγειρεμένο που περίσσεψε από μια άλλη ημέρα ή να είναι έτοιμο φαγητό που χρειάζεται μόνο να το ψήσεις (πχ μπιφτέκια ή φαλάφελ) και έτσι σε 10-15 λεπτά να έχεις έτοιμο σπιτικό φαγητό αποφεύγοντας το να παραγγείλεις κάτι ανθυγιεινό από έξω.
6. Ξέρεις πως να κινείσαι διατροφικά στις κοινωνικές εξόδους σου;
Ναι έχεις ξεκινήσει διατροφή, αλλά αυτό δε συνεπάγεται ότι θα κλειστείς και σε μια γυάλα για όσο πρόκειται να διαρκέσει αυτή η προσπάθεια! Δε χρειάζεται να αποφύγεις μια έξοδο για φαγητό με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αρκεί να εκπαιδευτείς με τον καιρό στο πως θα κινείσαι σε ασφαλή μονοπάτια ώστε η κάθε έξοδος για φαγητό να μη σου κοστίζει με ένα πισωγύρισμα στην προσπάθεια σου.
Αυτό μπορείς να το πετύχεις πρώτον οργανώνοντας κατάλληλα με το διαιτολόγο σου όλη την υπόλοιπη ημέρα σου μέχρι την ώρα της εξόδου και δεύτερον μαθαίνοντας πως γεμίζεις έξυπνα το πιάτο σου όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.
7. Θέτεις εφικτούς στόχους;
Το τελευταίο αλλά όχι αμελητέο που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι αν οι στόχοι και οι απαιτήσεις από τον εαυτό σου είναι ρεαλιστικοί; Γιατί ακόμη κι αν κάνεις και τα 6 προηγούμενα βήματα σωστά, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή η ζυγαριά μπορεί να κολλήσει κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι αναμενόμενα θα υπάρξουν στιγμές που θα κουραστείς, θα χαλαρώσεις, θα πιεστείς και δεν θα μπορείς να αποδώσεις.
Δεν είσαι ρομπότ. Αποδέξου ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και έγκειται στο ότι είμαστε δυναμικά όντα που επηρεαζόμαστε από τις καταστάσεις γύρω μας. Μάθε να γυρνάς τη σελίδα και να συνεχίζεις, αποδεχόμενος την ανθρώπινη φύση μας.
H fmh.gr είναι ένα portal για το ευ ζην με έγκυρη αρθρογραφία όπου προβάλλονται οι συνεργάτες της μέσω της κατηγορίας Profinder με σκοπό να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα τους και το πελατολόγιο τους.