Το μάνγκο ονομάζεται βέβαια από το αγιουρβεδικό σύστημα, ο “βασιλιάς των φρούτων”, για την Ελλάδα όμως όπου δεν καλλιεργείται, δεν ισχύει ακριβώς αυτό και θα πρέπει πάντοτε να προτιμούμε φρούτα του τόπου μας (και της εποχής). Παρ όλα αυτά βέβαια, το μάνγκο είναι ένα φρούτο εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βοηθάει θεραπευτικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.
Το άγουρο (πράσινο) μάνγκο είναι πολύ όξινο και στυφό και δροσίζει τον οργανισμό. Επηρεάζει αρνητικά και τις τρείς Ενέργειες και χρησιμοποιείται μόνο μέσα σε πίκλες και σάλτσες chutney, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.
Το ώριμο (κίτρινο – πορτοκαλί) μάνγκο είναι γλυκό και θερμαντικό. Ενεργοποιεί όλο τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Πρέπει όμως να αποφεύγεται από τα διαβητικά άτομα. Βοηθάει στην εγκυμοσύνη και επίσης αυξάνει την παραγωγή γάλακτος κατά τον θηλασμό. Και το ώριμο μάνγκο συνδυάζεται (όπως όλα σχεδόν τα εξωτικά φρούτα) με ζωικές πρωτεΐνες, οπότε όσοι τρώνε κρέας, μπορούν να συνδυάζουν στο ίδιο γεύμα την ύπαρξη του κρέατος με μάνγκο, ανανά, ή παπάγια, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των τριών.
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr