Ανανάς

ΑνανάςΟ ανανάς έχει γλυκιά, όξινη και λίγο καυτερή γεύση και θερμαίνει τον οργανισμό, αυξάνοντας το Pitta (ταυτόχρονα βέβαια μειώνει το Vata και το Kapha). Δεν πρέπει να τρώγεται με άδειο στομάχι ή νωρίς το πρωί, διότι θα προκαλέσει υπερβολική οξύτητα στο στομάχι και δυσφορία. Επίσης δεν πρέπει να συνδυάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα (αποφύγετε λοιπόν τις γνωστές τάρτες και τούρτες που περιέχουν ανανά και κρέμα γάλακτος) και με άλλα όξινα φρούτα.

Βοηθάει πολύ στην πέψη των ζωικών πρωτεϊνών και τα άτομα που τρώνε κρέας θα έχουν συνολικά καλύτερη πέψη εάν ταυτόχρονα φάνε και λίγο φρέσκο ανανά. Υπάρχουν μάλιστα και πολλές συνταγές από την κουζίνα “Δυτικών” χωρών όπου συνδυάζεται άριστα ο ανανάς με φαγητά που περιέχουν κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο. Αντίθετα δεν ταιριάζει καθόλου σε συνταγές με ψάρι και θαλασσινά.

Σε περιπτώσεις δυσπεψίας μπορεί κανείς μία ώρα περίπου πρίν από το κύριο γεύμα της ημέρας να πιεί ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ανανά με μία πρέζα αλάτι και μία πρέζα μαύρο πιπέρι. Ο συνδυασμός αυτός (όξινο, αλμυρό και καυτερό) κινητοποιεί την παραγωγή πεπτικών ενζύμων και βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας. Ταιριάζει ιδιαίτερα όταν το γεύμα που θα ακολουθήσει περιέχει κόκκινο κρέας.

Επειδή ο ανανάς μειώνει την Υδάτινη Ενέργεια (χωρίς όμως να αυξάνει την Αέρινη), είναι ιδανικός για “δίαιτα” και μάλιστα κυκλοφορούν στην αγορά και ταμπλέτες με συμπυκνωμένα ένζυμα από ανανά (βρωμελίνη – bromelain) που έχουν λιποδιαλυτική δράση στον οργανισμό. Μπορεί μάλιστα να συνδυάσει κανείς την άριστη δράση της παπάγιας (η οποία περίεχει το ένζυμο παπαΐνη – papain), μαζί με αυτή του ανανά έτσι ώστε να επιταχύνει την απώλεια του λίπους.

Ο ανανάς αυξάνει γενικά τις καύσεις, ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, φούσκωμα στην κοιλιά και αέρια από τα έντερα, καθαρίζει το ήπαρ και τα νεφρά και ανακουφίζει τον κνησμό από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, όταν ο χυμός του χρησιμοποιηθεί τοπικά.