Vata
Τα αέρινα άτομα έχουν μία νοητική και σωματική υπερένταση η οποία τα εμποδίζει να κοιμηθούν εύκολα. Μπορεί να νιώθουν κουρασμένα από τις δραστηριότητες της ημέρας, αλλά όταν ξαπλώσουν, το σώμα τους είναι ανήσυχο, στριφογυρίζουν, αλλάζουν θέση στα πόδια τους. Το μυαλό τους επίσης σκέπτεται συνέχεια, αναπολούν την ημέρα που μόλις τελείωσε, προγραμματίζουν τί θα κάνουν την επομένη, θυμούνται την εκδρομή που είχαν παέι πρίν από είκοσι χρόνια, κλπ.
Όταν τελικά κοιμηθούν, έχουν ελαφρύ ύπνο, ξυπνούν εύκολα από θορύβους, από έντονα όνειρα, για τουαλέττα, ή και χωρίς λόγο και συνήθως αργούν να ξανακοιμηθούν. Το πρωΐ συχνά ξυπνούν με κούραση, δεν έχουν φρεσκαριστεί από τον ύπνο τους.
Τα άτομα που υπνοβατούν ή μιλούν στον ύπνο τους, ή σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους, είναι συνήθως αέρινης ιδιοσυγκρασίας.
Ονειρεύονται πολύ αλλά ξεχνούν εύκολα τα όνειρά τους διότι η δραστηριότητα του νού, η οποία δεν σταματάει ούτε στη διάρκεια του ύπνου, είναι επιφανειακή και πολύ ταραγμένη. Το πρωΐ που θα ξυπνήσουν, θα θυμούνται ότι είχαν πολλά όνειρα, δεν θα θυμούνται όμως τί ακριβώς ονειρεύτηκαν. Εάν θυμηθούν, θα περιγράψουν έντονα, βίαια όνειρα με πολλή κίνηση. Συχνά θα δούν τον εαυτό τους να πετάει.
Pitta
Τα πύρινα άτομα κοιμούνται σχετικά εύκολα, ελαφρά και το πρωΐ που ξυπνούν έχουν ξεκουραστεί αρκετά. Μπορούν να αρκεστούν σε λίγο ύπνο για αρκετές ημέρες χωρίς να νιώσουν κουρασμένα. Εάν ξυπνήσουν στη διάρκεια της νύχτας, ξανακοιμούνται εύκολα.
Συνήθως θυμούνται τα όνειρά τους, τα οποία μπορούν να περιγράψουν με μεγάλη λεπτομέρεια. Τα όνειρά τους είναι έντονα, έγχρωμα, με πολλή δράση και συνήθως περιλαμβάνουν σκηνές με πολλή ζέστη, φώς, κλπ.
Πολύ συχνά τα πύρινα άτομα ξέρουν ότι ονειρεύονται και κατά κάποιο τρόπο ελέγχουν την εξέλιξη του ονείρου, αντί να αφήνονται να τους παρασύρει η δράση και το σενάριο του ονείρου.
Kapha
Τα υδάτινα άτομα έχουν μιά γενική υπνηλία και αυτό τα βοηθά να κοιμηθούν αμέσως μόλις ξαπλώσουν και να κοιμηθούν βαριά και χωρίς διακοπές μέχρι το πρωΐ. Είναι τα άτομα που δεν θα ξυπνήσουν ακόμη και εαν “κτυπούν κανόνια” δίπλα τους. Το πρωΐ απολαμβάνουν να μείνουν στο κρεββάτι και να “χουζουρεύουν”.
Τα όνειρά τους είναι ήρεμα, ήσυχα, χωρίς έντονη δράση και περιπέτεια. Τα διαπνέει μία τρυφερότητα και συνήθως είναι ρομαντικά. Το πρωΐ τα θυμούνται και τα αναπολούν στη διάρκεια της ημέρας.
Διαβάστε επίσης
- Ο ύπνος του μωρού
- 7 συμβουλές για καλύτερο ύπνο
- Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;
- Μελέτη ύπνου – σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
- Διαταραχές του ύπνου. Πότε μπορεί να βoηθήσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος;
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr