Vata
Τα αέρινα άτομα έχουν γενικά μία ακατάστατη όρεξη, πεινούν συχνά, αλλά με μικρή ποσότητα φαγητού χορταίνουν, για να ξαναπεινάσουν πάλι σχετικά σύντομα. Πάντα αναζητούν κάτι για να τσιμπολογήσουν και καταναλώνουν ποσότητες από ξηρούς καρπούς, κουλουράκια κλπ ανάμεσα στα γεύματα, έτσι ώστε το στομάχι τους να είναι απασχολημένο με μικρές ποσότητες και συχνά.
Υπάρχει μία συνεχής εναλλαγή στην όρεξη και τη μία μέρα πεινούν πολύ, ενώ την επόμενη σχεδόν καθόλου. Δεν αντέχουν τη νηστεία και θα νοιώσουν άσχημα (με ζάλη, ναυτία, τρέμουλο, αστάθεια, έξαρση των αέρινων προβλημάτων τους, κλπ) άν για κάποιο λόγο δεν έχουν φαγητό την κατάλληλη ώρα.
Είναι τελείως αντίθετη και ίσως επικίνδυνη στην περίπτωσή τους η γνωστή μέθοδος αποτοξίνωσης κατά την οποία το άτομο για αρκετές ημέρες διατρέφεται μόνο με ροφήματα ή χυμούς φρούτων, ή (ακόμη χειρότερα γι΄αυτούς) μόνο με νερό.
Τα αέρινα άτομα χρειάζονται κάποιου είδους πρωΐνό διότι αλλοιώς γύρω στις 11 με 12 θα νοιώσουν άσχημα, με ναυτία ή υπνηλία. Νοιώθουν ότι οπωσδήποτε χρειάζονται καφέ για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, και στη διάρκεια της ημέρας θα νοιώθουν επίσης την ανάγκη για κάποιο γλυκό (κουλουράκι, σοκολάτα) για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
Αυτή βέβαια η συνεχόμενη χρήση καφεΐνης και ζάχαρης, μακροπρόθεσμα τους εξασθενεί, δημιουργεί προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να εξισορροπηθεί ξανά η κατάσταση.
Θα επιθυμήσουν έντονα όλα τα φαγητά και τα ποτά που τους δίνουν ένα στιγμιαίο “σπρώξιμο”. Είναι τα άτομα που θα προσπαθήσουν να φάνε πολύ για να έχουν δυνάμεις, αλλά αυτό επίσης τους εξασθενεί καθώς δεν μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν ένα πλούσιο γεύμα.
Pitta
Τα πύρινα άτομα έχουν καλή όρεξη, τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού το οποίο απολαμβάνουν και χρειάζονται τακτικότητα στα γεύματά τους. Ξέρουν δηλαδή ότι θα υπάρχει τη συγκεκριμένη ώρα το πρωϊνό τους, το μεσημεριανό, το απογευματινό και το βραδυνό. Εάν κάτι δεν πάει καλά και το επόμενο γεύμα αργήσει, εκνευρίζονται και αυτό διαταράσσει τον οργανισμό τους.
Τα άτομα αυτά αποτελούν στόχο ζήλειας από τους φίλους τους (ειδικά εάν αυτοί είναι υδάτινοι τύποι) διότι τρώνε πολύ, με μεγάλη όρεξη και δεν παχαίνουν (διότι οι καύσεις του μεταβολισμού τους είναι πολύ έντονες).
Τα άτομα αυτά εάν στερηθούν το φαγητό, εκτός από τον εκνευρισμό που θα εμφανιστεί, αρχίζουν να έχουν πόνους στο στομάχι καθώς τα ισχυρά γαστρικά υγρά (pacaka pitta) θα ενοχλήσουν το τοίχωμα του στομάχου, προκαλώντας μακροπρόθεσμα γαστρίτιδα και έλκος.
Kapha
Εδώ υπάρχει σταθερή και μέτρια γενικά όρεξη, και καθώς ο οργανισμός τους έχει άφθονα αποθέματα ενέργειας, μπορούν εύκολα να νηστέψουν ή και να τραφούν για κάποιες ημέρες μόνο με χυμούς και φρούτα. Μάλιστα αυτού του είδους η αποτοξίνωση θα τους κάνει πολύ καλό.
Θα είναι γενικά εντάξει με ένα πολύ ελαφρύ πρωϊνό, η και χωρίς καθόλου πρωϊνό, χωρίς αυτό να τους ενοχλήσει μέσα στην ημέρα. Δεν τους πολυαρέσουν τα διεγερτικά ποτά όπως ο καφές και το τσάϊ και σπάνια θα τα χρησιμοποιήσουν.
Διαβάστε επίσης
- Οι τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο
- Φάγωμεν, πίωμεν
- Το φαγητό εκτός σπιτιού ένοχο για τροφοδηλητηριάσεις στη Βρετανία
- Η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη
- Περισσότερο φαγητό, λιγότερα κιλά
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr