Γνώση του προβλήματος σημαίνει μικρότερος κίνδυνος
Σίγουρα δεν είναι το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας (υπάρχουν άλλα πολύ σημαντικότερα), ωστόσο μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας. Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αγγλία αποτέλεσε μείζον θέμα για την κτηνοτροφία με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Και τώρα στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα σε αγελάδα στο Κιλκίς. Μπορεί να πεί κανείς με βεβαιότητα ότι βρίσκεται μέσα στα στατιστικώς αναμενόμενα (κι ακόμα λιγότερο). Κι αυτό ισχύει είτε το συγκεκριμένο ζώο προήλθε από χώρα του εξωτερικού (πράγμα που επίσημα διαψεύδεται), είτε μολύνθηκε από τα ένοχα κρεατάλευρα που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το πρόβλημα με τις τρελές αγελάδες. Ας μην ξεχνάμε ότι η διατροφική αλυσίδα δεν γνωρίζει σύνορα και τα όποια περιοριστικά μέτρα δεν είναι 100% ασφαλή. Η ταυτότητα του πρώτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ελλάδα http://care.flash.gr/mag/topic/?id=2988
Παρά ταύτα, οι σημερινοί τίτλοι στα μέσα που μιλάνε για ‘σάλο’, ‘πανικό’ και άλλες παρόμοιες εκφράσεις είναι υπερβολικοί. Τα ζητήματα τώρα είναι τρία:
α) πόσο κινδυνεύουμε εμείς από τη νόσο των τρελών αγελάδων τρώγοντας μοσχαρίσιο κρέας ή πίνοντας γάλα
Με τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται οτι ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο είναι μικρός. Με τη γλώσσα των αριθμών στην Αγγλία είχαμε 181.000 μολυσμένα ζώα και 81 περιπτώσεις της νόσου σε ανθρώπους (0,04%). Δεν μπορούμε να μιλάμε για μηδενικό κίνδυνο (κάτι τέτοιο είναι γενικώς ανέφικτο στην ιατρική γενικότερα), ωστόσο ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος.
Εδώ θα σας θυμήσουμε τις απόψεις του καθηγητή Νευρολογίας κ. Σταύρου Μπαλογιάννη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η νόσος των τρελών αγελάδων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση όχι μόνο του μοσχαρίσιου, αλλά και κανενός άλλου είδους κρέατος. (http://care.flash.gr/mag/topic/?id=1057 ). Σχετικά με το γάλα δεν υπάρχει επιστημονική αναφορά για παρόμοια μετάδοση της νόσου.
Ο πανικός για την κατανάλωση βοδινού κρέατος είναι μάλλον υπερβολικός μιας και λαμβάνονται ήδη αποτελεσματικά μέτρα, δηλαδή οι έλεγχοι που γίνονται (από το 2001) είναι αποκλειστικοί και όχι δειγματοληπτικοί σε όλα τα ζώα που θα σφαγιασθούν και θα δοθούν στην κατανάλωση. Η επιφύλαξη στην κατανάλωση εντοσθίων και κυρίως εγκεφάλου είναι δικαιολογημένη και λογική, μιας και αυτοί οι ιστοί θεωρούνται ως κύρια υπεύθυνοι για την μετάδοση της νόσου.
β) να τηρηθεί εθνική στρατηγική για τη διαγνωστική προσέγγιση της νόσου σε όλα τα επίπεδα εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σήμερα είναι διαθέσιμα τρία “γρήγορα” tests για τη διάγνωση της νόσου σε ζώο μετά τη σφαγή του και πριν διατεθεί στην κατανάλωση. Η διάγνωση του πρώτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ελλάδα έγινε με τη χρήση των λεγόμενων ‘γρήγορων’ τεστ τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε και προς το παρόν είναι τρία, ενώ στο στάδιο των δοκιμών βρίσκονται άλλα πέντε. Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών: Τα διαγνωστικά τεστ http://care.flash.gr/mag/topic/?id=2989
γ) τι μέτρα πρέπει να ληφθούν
Στην Ελλάδα έχουν συσταθεί και λειτουργούν δύο επιτροπές, η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Γεωργίας με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Ορέστη Παπαδόπουλο, που χειρίζεται το ζήτημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που αφορά τα ζώα και η Επιστημονική Επιτροπή Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας με συντονιστή τον Καθηγητή Κων. Μοίρα με σκοπό τη χάραξη της εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των Θεμάτων που αφορούν στις βραδέως εξελισσόμενες Εγκεφαλοπάθειες, ιδιαίτερα την Σπογγοειδή Εγκεφαλοπάθεια των ανθρώπων που συνδέεται με την Σπογγοειδή Εγκεφαλοπάθεια των ζώων.
Η επίσημη εμφάνιση του πρώτου “τρελού” ζώου στη χώρα μας έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα που αφορά τα σφαγεία στην Ελλάδα, πρόβλημα που πρέπει να θεωρείται κομβικό μια και είναι το σημείο που υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του κρέατος πριν φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή. Τα σφαγεία φαίνεται να διακρίνονται σε βιομηχανικά (τα λιγότερα) και νομαρχιακά (τα περισσότερα). Περισσότερες λεπτομέρειες http://care.flash.gr/mag/topic/?id=2993
Εδώ μπορείτε να δείτε τα μέτρα της Ε.Ε που έχουν θεσπισθεί για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (http://care.flash.gr/mag/topic/?id=2991 Ακολουθούν τα μέτρα της Ελλάδος για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια από το Υπουργείο Γεωργίας (http://www.minagric.gr/greek/2.3.1.29.html )
Διαβάστε επίσης
- Αφθώδης, τρελές αγελάδες, διοξίνες: Φαύλος κύκλος
- Καθηγητής Νευρολογίας αθωώνει τις τρελές αγελάδες
- Μαζική παραγωγή τεστ για τις τρελές αγελάδες το 2001
- Αισιοδοξία από έρευνα Ελληνα για τις τρελές αγελάδες
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.