Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι μια ξαφνική ασθένεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλείται από ηλεκτρική δυσλειτουργία στην καρδιά, η οποία παύει να στέλνει αίμα στο σώμα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πεθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά, αν δεν του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Σε ορισμένα μέρη με μεγάλο συνωστισμό, όπως στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα γήπεδα, η ύπαρξη αυτόματου απινιδωτή είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, σε χώρους εργασίας εναπόκειται στον εργοδότη να αποφασίσει αν θα έχει στις εγκαταστάσεις του απινιδωτή.
Ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς ισχύει και πώς θα πρέπει να πάρετε την απόφαση.
Τι είναι ο αυτόματος απινιδωτής;
Ο απινιδωτής είναι μια μικρή, ελαφριά συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου και αναγνωρίζει τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς που συνοδεύουν την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Οι απινιδωτές αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα που δεν έχουν σχέση με τον ιατρικό χώρο, αφού χορηγούν ηλεκτρικό σοκ μόνο εφόσον διαπιστώσουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, οι αυτόματοι απινιδωτές καθοδηγούν τον χρήστη με φωνητικά μηνύματα και οπτικές ενδείξεις, ώστε αυτή να καταστεί όσο το δυνατόν πιο απλή. Επειδή διαθέτουν ενσωματωμένες ρυθμίσεις, για να μην προκαλούν ηλεκτρικό σοκ σε κάποιο άτομο με φυσιολογικό ρυθμό, η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη σε έναν ασθενή με τον απινιδωτή είναι πολύ χαμηλή. Αντίθετα, το όφελος είναι τεράστιο, καθώς ο απινιδωτής είναι αυτός που πρακτικά κρατάει στη ζωή τον ασθενή, μέχρι να τον παραλάβει το ασθενοφόρο.
Γιατί ο απινιδωτής είναι απαραίτητος σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής;
Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για ένα άτομο που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή είναι ο συνδυασμός καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) και απινιδωτή. Ο απινιδωτής προκαλεί ηλεκτρικό σοκ, για να σταματήσει τον ακανόνιστο ρυθμό και να βοηθήσει την καρδιά να επανέλθει στον κανονικό της ρυθμό, ενώ η ΚΑΡΠΑ βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε λεπτό που περνά χωρίς απινίδωση, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10%.
Πρέπει να υπάρχει αυτόματος απινιδωτής στους εργασιακούς χώρους;
Με δεδομένο ότι η τιμή του απινιδωτή είναι αρκετά υψηλή, καθώς είναι εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό προϊόν, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς ποια είναι η σχέση μεταξύ κόστους-οφέλους για αυτή την αγορά και εν συνεχεία τη συντήρηση της συσκευής.
Το αν τελικά θα αποφασίσετε να διατηρήσετε απινιδωτή στον χώρο εργασίας σχετίζεται με την εκτίμηση του ρίσκου που υπάρχει. Παράγοντες που καθορίζουν το ρίσκο έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων σε έναν εργασιακό χώρο, τη μέση ηλικία τους, την απόσταση της εργασίας από το νοσοκομείο και το είδος της εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποφασιστεί η αγορά απινιδωτή, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τον χρησιμοποιήσουν άμεσα και σωστά σε περιστατικό έκτακτης ανάγκης.
Ο Βασίλης Παπαπέτρου είναι διπλωματούχος δημοσιογράφος, με ειδικότητα στην ιατρική έρευνα. Αποφοίτησε από το Frederick University με εξειδίκευση στο χώρο της υγείας και της έρευνας νέων τεχνολογιών της ιατρικής επιστήμης. Στον ελεύθερο του χρόνο γράφει άρθρα πληροφοριακού περιεχομένου για θέματα υγείας.