Το σύνδρομο υμενικής πτυχής προκύπτει όταν η κατά τα άλλα φυσιολογική ασυμπτωματική υμενική πτυχή γίνει επώδυνη και μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία του γόνατος.
Συνήθως συμβαίνει στην πρώτη έως την τρίτη δεκαετία της ζωής. Οι υμενικές πτυχές προκαλούν συμπτώματα όταν, λόγω μιας φλεγμονώδους διαδικασίας, γίνονται σφιχτές, πεπαχυσμένες, ινώδεις και ανελαστικές.
Προσβάλλει περίπου το 10% του πληθυσμού και μπορεί να επηρεάζει και τα δυο γόνατα στο 60% των περιπτώσεων, αλλά συνήθως δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Αιτιολογία
Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν πόνο της υμενικής πτυχής είναι ο άμεσος τραυματισμός της υμενικής πτυχής, στροφικές κακώσεις, η παναλαμβανόμενη κάμψη / έκταση του γόνατος, αδυναμία του έσω πλατέως μυός, σημαντική ανισορροπία των μυών γύρω από το γόνατο, αυξημένη σωματική δραστηριότητα, και αιμάτωμα.
Η έσω υμενική πτυχή είναι η πιο συνήθης συμπτωματική και προσκρούει στον έσω μηριαίο κόνδυλο στις 70-100 μοίρες κάμψης του γόνατος. Αυτή η πρόσκρουση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει τριβή και φθορά του αρθρικού χόνδρου στον έσω μηριαίο κόνδυλο.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική περιλαμβάνοντας αποφυγή παραγόντων επιδείνωσης, τροποποίηση δραστηριοτήτων υψηλής ενέργειας όπως άλματα, αναλγησία, και φυσιοθεραπεία μόλις βελτιωθούν τα συμπτώματα με την ενδυνάμωση του έσω τετρακέφαλου και διατάσεις των οπίσθιων μηριαίων.
Επίσης μπορεί να γίνει έγχυση στεροειδών καθοδηγούμενη από υπερηχογράφημα που συμβάλει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Όταν η συντηρητική αγωγή αποτυχαίνει τότε μπορεί να γίνει αρθροσκοπικός καθαρισμός της υμενικής πτυχής.
Περισσότερες πληροφορίες
Διαβάστε περισσότερα για το Σύνδρομο υμενικής πτυχής εδώ
Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης, MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth), Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος. Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις. Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Imperial College, London. Μαρούσι, Αθήνα.