Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το επώδυνο σύμπτωμα που ποικίλλει από την ελαφρά ενόχληση μέχρι το βασανιστικό πόνο, σαν αποτέλεσμα της απόφραξης της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος κυρίως από λίθο. Ο πόνος είναι συχνά κολικοειδής και εντοπίζεται στη ράχη, την κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα.
Αντιμετώπιση με βελονισμό
Η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος από λίθο στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι παροδική και ο ασθενής αποβάλλει αυτόματα το λίθο σε διάστημα 3 έως 20 ημερών. Η άμεση αντιμετώπιση των ασθενών με κολικό του νεφρού, είτε με την κλασσική ιατρική είτε με το βελονισμό, αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον πόνο και στη διατήρηση της μεγάλης ροής ούρων. Θεαματική και άμεση υποχώρηση του πόνου, ακόμη και στις περιπτώσεις αποτυχίας των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση βελονών σε 3 ή 4 σημεία βελονισμού. Τεχνική που εφαρμόζεται ακόμη και από γιατρούς μη εκπαιδευμένους στο βελονισμό, αποτελεί ο “σκαριφισμός” του δέρματος ή η ενδοδερμική έγχυση 0.5 ml τοπικού αναισθητικού στα παραπάνω σημεία βελονισμού. Αυτά είναι τα παρασπονδυλικά σημεία που ανήκουν στο Μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης (ΟΚ20, ΟΚ21, ΟΚ22, ΟΚ23), καθώς επίσης και τα σημεία στα οποία αντανακλά ο πόνος και τα εντοπίζει ο ίδιος ο ασθενής (Ah shi σημεία) ή τέλος δερματικές περιοχές που εκλύουν έντονο πόνο κατά την ψηλάφησή τους από το γιατρό (σημεία trigger ή σκανδάλης). Τα δερματικά αυτά σημεία, δέχονται νευρικές απολήξεις από τα ίδια νευροτόμια που δέχεται νεύρωση και ο ουρητήρας (Θ11 – Ο2 νευροτόμια). Είναι επίσης δυνατό, οι βελόνες που τοποθετούνται στα σημεία αυτά να συνδεθούν με συσκευή ηλεκτροβελονισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η αναλγητική δράση της κλασσικής βελονοθεραπείας.
Η αναλγητική δράση του βελονισμού είναι άμεση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες. Συνήθως οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται καθημερινά ή δύο φορές την ημέρα, μέχρι την αυτόματη αποβολή του λίθου, η οποία ελέγχεται με τη βοήθεια των υπερήχων.
Διαβάστε επίσης
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων το 1991. Ειδίκευση στην Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ. Μετεκπαίδευση στην Κλινική Ογκολογία. Δίπλωμα στον Ιατρικό Βελονισμό από το European Centre for Peace and Development των Ηνωμένων Εθνών. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωπός της στο Διεθνές Συμβούλιο Ιατρικού Βελονισμού (ICMART).