Λόγω των αυξανόμενων στοιχείων υπέρ της σχέσης μεταξύ ερυθρού και μεταποιημένου κρέατος και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου, διαβήτη και συνολικής θνησιμότητας , το ενδιαφέρον για χορτοφαγικές δίαιτες έχει αυξηθεί. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που άρχισαν να υιοθετούν ένα φυτικό διατροφικό πρότυπο έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, όταν ο πληθυσμός των χορτοφάγων περιορίστηκε σε λίγες και επιλεγμένες ομάδες.
Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως σε ηθικά, περιβαλλοντικά κίνητρα, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία. Όμως οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε αυτό τον τρόπο διατροφής είναι πολλοί περισσότεροι όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο τρόπος ζωής της οικογένειας, η οικονομία και η γεύση.
Είδη χορτοφαγίας
- Ημι-φυτοφαγία: τρώτε κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και περισσότερο από μια φορά τον μήνα.
- Πεσκο-φυτοφαγία: τρώτε ψάρι, γάλα και αυγά, αλλα όχι κόκκινο κρέας ούτε πουλερικά.
- Γαλακτο-ωο-φυτοφαγία: τρώτε αυγά ή/και γάλα, αλλά όχι κόκκινο κρέας ούτε πουλερικά
- Γαλακτο-φυτοφαγία: όχι κρέας και αυγά
- Ωο-φυτοφαγία: τρώτε αυγά, αλλά όχι κόκκινο κρέας, πουλερικά και γαλακτοκομικά
- Αυστηρή φυτοφαγία (Veganism): όχι κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρι, αυγά, μέλι και οτιδήποτε προέρχεται από ζωικές πηγές
Χορτοφαγία: οφέλη
- Πολλές φυτικές ίνες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
- Καρδιακή υγεία: μείωση κινδύνου καρδιακής προσβολής κατά 25%
- Μείωση αρτηριακής πίεσης
- Έλεγχος διαβήτη
- Πρόληψη καρκίνου: 20% χαμηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού, πνευμόνων, εντέρου(?)
- Μείωση προσλαμβανόμενων τοξινών
- Υγιέστερο πεπτικό σύστημα
- Ευκολότερη πέψη
Πιθανές διατροφικές ελλείψεις
- Σίδηρος και βιταμίνη C
- Βιταμίνη D, ασβέστιο
- Βιταμίνη Β12
- Ψευδάργυρος
- Ω-3 λιπαρά οξέα (ειδικά η αναλογία ω3:ω6)
- Πρωτεΐνες
Δυνητικά κρίσιμες βιταμίνες και μέταλλα σε μια χορτοφαγική διατροφή | Είδη διατροφής φυτικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα |
Βιταμίνη D | Μερικά μανιτάρια |
Βιταμίνη Β2 | Ξηροί καρποί, ελαιούχοι σπόροι, όσπρια, διάφορα είδη λαχανικών (μπρόκολο, λάχανο) και δημητριακά ολικής αλέσεως |
Ασβέστιο | Λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, ρόκα), ξηροί καρποί όσπρια, τόφου |
Σίδηρο | Όσπρια, ξηροί καρποί, ελαιούχοι σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, μούρα, λαχανικά (σπανάκι) |
Ιώδιο | Ιωδιωμένο επιτραπέζιο αλάτι, φύκια* |
Ψευδάργυρος | Ολόκληροι κόκοι, όσπρια, ξηροί καρποί, ελαιούχοι σπόροι |
Σελήνιο | Λάχανο (μπρόκολο, λευκό λάχανο), λαχανικά βολβού (κρεμμύδι, σκόρδο), μανιτάρια, σπαράγγια, όσπρια |
Βιταμίνη Β12 | -** |
*Τα φύκια μπορεί να περιέχουν ιώδιο σε ποσότητες που όταν υπερκαταναλώνονται υπερβαίνουν τη μέγιστη ανεκτή πρόσληψη ιωδίου ανά ημέρα.
**Η βιταμίνη Β12 δεν υπάρχει σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, γιαυτό οι αυστηρά χορτοφάγοι ίσως χρειαστεί να πάρουν το αντίστοιχο συμπλήρωμα.
Συμπερασματικά
Συμπερασματικά, η χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά οφέλη, όμως και μερικούς κινδύνους, γι’ αυτό η τελική απόφαση είναι δική σου, χωρίς να υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή!
Ονομάζομαι Μαυροβασίλη Μακρίνα και είμαι απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι Καρδίτσας του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσα την ειδίκευσή μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πάνω στον Σακχαρώδη Διαβήτη.