Άλλες ονομασίες
Νεύρωση στομάχου, γαστρίτιδα, λειτουργική δυσπεψία
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Με τον όρο δυσπεψία, περιγράφεται μια ομάδα συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία επίμονου ή υποτροπιάζοντα πόνου ή δυσφορίας στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα, γρήγορο κορεσμό, ναυτία και επιγαστρική διάταση.
Αντιμετώπιση με βελονισμό
Η δυσπεψία είναι πολύ συχνή κατάσταση και προσβάλλει το 25% του συνολικού πληθυσμού. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και η συχνότητά της ελαττώνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Αυτό που προέχει είναι ο αποκλεισμός από γιατρό ανάλογης ειδικότητας, οποιασδήποτε οργανικής διαταραχής, η οποία είναι ιάσιμη με την κλασσική ιατρική (πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παθήσεις των χοληφόρων, του παγκρέατος κ.λ.π). Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό ασθενών που παρουσιάζει χρόνια δυσπεψία, δεν εμφανίζει καμία βλάβη, παρά τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο. Η ομάδα αυτή θεωρείται ότι πάσχει από λειτουργική δυσπεψία και μπορεί να ωφεληθεί από τον Βελονισμό.
Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, διακρίνονται δύο τύποι συμπτωμάτων: ο τύπος της περίσσειας (πληθώρας) που χαρακτηρίζεται από οξέα συμπτώματα όπως πόνο στο επιγάστριο, αίσθημα πληρότητας, κοιλιακή διάταση, ναυτία και ο τύπος της ανεπάρκειας (κενού) με χρόνιο βύθιο πόνο στο επιγάστριο, καταβολή των δυνάμεων, εύκολη κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αίσθημα κενού στο στομάχι. Στη θεραπεία επιλέγονται σημεία από το Μεσημβρινό του Στομάχου και του Παχέος Εντέρου, οι οποίοι θεωρείται ότι πάσχουν (Σ25, Σ36, Σ37, ΠΕ4). Τα σημεία αυτά, συνδυάζονται με άλλα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής όπως Περ6 σε περιπτώσεις ναυτίας, ΟΚ17 σε καταστάσεις ερυγών, Σπ3 σε υπερέκκριση γαστρικών οξέων κ.α. Στις χρόνιες διαταραχές τύπου ανεπάρκειας, μπορεί να εφαρμοσθεί παράλληλα και η μοξοθεραπεία. Επειδή το stress έχει συσχετισθεί με την εκδήλωση συμπτωμάτων δυσπεψίας, είναι δυνατό να επιλεγούν σημεία βελονισμού που επηρεάζουν ευνοϊκά τον ψυχισμό όπως Κ7, Περ6, Σενμεν στο πτερύγιο του αυτιού. Σε ποσοστό 30% των περιπτώσεων λειτουργικής δυσπεψίας, συνυπάρχουν συμπτώματα του τύπου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Οι θεραπείες επαναλαμβάνονται, στις οξείες καταστάσεις κάθε δεύτερη ημέρα και στις χρόνιες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων το 1991. Ειδίκευση στην Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ. Μετεκπαίδευση στην Κλινική Ογκολογία. Δίπλωμα στον Ιατρικό Βελονισμό από το European Centre for Peace and Development των Ηνωμένων Εθνών. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωπός της στο Διεθνές Συμβούλιο Ιατρικού Βελονισμού (ICMART).