Εμβόλιο για κορωνοϊό: η ανακοίνωση από AstraZeneca/Οξφόρδη και σε τι διαφέρει

Μετά την Pfizer, το ρωσικό Sputnik V και την Moderna έρχεται η ανακοίνωση (23 Νοεμβρίου 2020) από AstraZeneca/Οξφόρδη για το δικό τους εμβόλιο για τον κορωνοϊό (AZD1222). Η αποτελεσματικότητα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών ανέρχεται περι το 70%.

Με πρώτη ματιά το 70% φαίνεται σημαντικά μικρότερο από την αποτελεσματικότητα της τάξεως του 90% των άλλων εμβολίων που μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν.

Ωστόσο, το 70% είναι ένα σημαντικό ύψος. Πέραν αυτού, η πραγματική αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου στις κλινικές δοκιμές συνήθως διαφέρει όταν δοκιμάζεται στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, το εμβόλιο χρησιμοποιεί πλέον “παραδοσιακή” τεχνολογία από τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna και μπορεί να διακινείται και να διατίθεται πιο εύκολα, καθώς απαιτεί απλές συνθήκες ψύξης όπως τα περισσότερα εμβόλια.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι τεχνολογίες για όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τα παραδοσιακά εμβόλια. Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται τέτοιες τεχνικές για την παρασκευή εμβολίων.

Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Συνοπτικά:

Ένα δοσολογικό σχήμα έδειξε αποτελεσματικότητα εμβολίου 90% όταν το AZD1222 χορηγήθηκε στην πρώτη δόση, ακολουθούμενο από επόμενη δόση τουλάχιστον ενός μήνα, και ένα άλλο δοσολογικό σχήμα έδειξε 62% αποτελεσματικότητα όταν χορηγήθηκε ως δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα.

Η συνδυασμένη ανάλυση και από τα δύο δοσολογικά σχήματα (n = 11,636) είχε ως αποτέλεσμα μια μέση αποτελεσματικότητα 70%.

Όλα τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά (p <= 0,0001).

Περισσότερα δεδομένα θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται και θα πραγματοποιηθεί πρόσθετη ανάλυση, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και αναγνωρίζοντας τη διάρκεια της προστασίας.

Δεν έχουν επιβεβαιωθεί σοβαρά συμβάντα ασφάλειας που σχετίζονται με το εμβόλιο. Το AZD1222 ήταν καλά ανεκτό και στα δύο δοσολογικά σχήματα.

Η AstraZeneca θα προετοιμάσει άμεσα την υποβολή των δεδομένων σε αρχές σε όλο τον κόσμο που διαθέτουν ένα πλαίσιο για έγκαιρη έγκριση.

Όπως είναι αναμενόμενο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Boris Johnson υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την ανακοίνωση

Θετικά τα σχόλια και από τον Ηλία Μόσιαλο:

Διαβάστε επίσης