Άλλες ονομασίες
Συνάχι
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Πολύ συχνή ιογενούς προέλευσης λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η οποία εκδηλώνεται συνήθως με ρινική συμφόρηση ή καταρροή, κεφαλαλγία, ερυθρότητα των οφθαλμών, δακρύρροια, πυρετό, πονόλαιμο, μυαλγίες και αρθραλγίες.
Αντιμετώπιση με βελονισμό
Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη νόσο διάρκειας 2 ή 3 ημερών, η οποία μετά την αποδρομή της, είναι δυνατό να εγκαταλείψει στον ασθενή αίσθημα κόπωσης και καταβολή των δυνάμεων. Η αντιμετώπιση της νόσου κατά την Δυτική Ιατρική, είναι συμπτωματική. Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η νόσος οφείλεται σε εισβολή κάποιου εξωγενούς βλαπτικού παράγοντα (άνεμος, κρύο, ζέστη), στην περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου. Η θεραπεία αποσκοπεί στο να απομακρύνει τους εξωγενείς παράγοντες, αποκαθιστώντας την ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού. Για αυτό το λόγο βελονίζονται σημεία τοπικά όπως ΚΑ20, ΧΚ20 (συνήθης τόπος από όπου εισβάλλει ο άνεμος) και απόμακρα όπως ΚΑ14, ΠΕ4, Π7, ΠΕ11, ΤΘ5. Μετά την αποδρομή της νόσου χρησιμοποιείται η μόξα για την τόνωση του οργανισμού, στα σημεία ΠΕ11, ΑΣ6, Σ36. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, διότι πολλές μικροβιακής αιτιολογίας λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, στις οποίες απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικών, είναι δυνατό να εκδηλωθούν με την παραπάνω σημειολογία.
Διαβάστε επίσης
- Γρίπη ή κρύωμα
- Τι είναι τα ακροαστικά;
- Λοιμώξεις αναπνευστικού: από το κοινό κρυολόγημα έως την πνευμονία
- Κορυφαίες αναζητήσεις στο internet για την υγεία το 2013
- Βιταμίνη C και κοινό κρυολόγημα
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων το 1991. Ειδίκευση στην Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ. Μετεκπαίδευση στην Κλινική Ογκολογία. Δίπλωμα στον Ιατρικό Βελονισμό από το European Centre for Peace and Development των Ηνωμένων Εθνών. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωπός της στο Διεθνές Συμβούλιο Ιατρικού Βελονισμού (ICMART).