Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για διαταραχή της προσωπικότητας κατά την οποία τα άτομα επιτρέπουν παθητικά στους άλλους να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για την ζωής τους, γιατί δεν έχουν αυτοπεποίθηση και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν την εξαρτημένη θέση τους, υποδουλώνουν τις ανάγκες τους στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των άλλων. Οι εξαρτημένες προσωπικότητες φοβούνται τον αποχωρισμό και έχουν μια έντονη ανάγκη να τους φροντίζουν.

Αιτίες

Οι αιτίες που οδηγούν στην εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι σαφείς. Ίσως τα εξαρτημένα άτομα να είχαν υπερπροστατευτικούς γονείς που να τους κάνανε την ζωή τόσο εύκολη ώστε να μην έμαθαν δεξιότητες επιβίωσης. ’λλοι θεωρητικοί υποστηρίζουν ότι τα εξαρτημένα παιδιά ήταν προσκολλημένα από ανασφάλεια στις μητέρες τους ή σε εκείνον που τα φρόντιζε ή ότι δεν είχαν στενές σχέσεις χαρακτηριζόμενες από εμπιστοσύνη με άλλους κατά παιδική τους ζωή.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για τη διάγνωση της διαταραχής:

1. Αδυναμία λήψης καθημερινών αποφάσεων χωρίς εκτενείς συμβουλές και επιβεβαίωση από άλλους
2. Παράδοση σε άλλους της ευθύνης για τις περισσότερες αποφάσεις της ζωής τους
3. Δυσκολία στην έκφραση διαφωνίας γιατί φοβούνται μη χάσουν την υποστήριξη και την αποδοχή
4. Δυσκολία στο να ξεκινήσουν έργα ή να κάνουν πράγματα από μόνοι τους
5. Προσφέρονται να κάνουν ακόμα πράγματα που τους είναι δυσάρεστα αρκεί να εξασφαλίσουν φροντίδα και υποστήριξη από τους άλλους
6. Υπερβολικός φόβος ότι δεν θα είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους
7. ’μεση αναζήτηση άλλης σχέση όταν είναι μόνοι ως πηγή φροντίδας και υποστήριξης όταν μια στενή σχέση τελειώνει
8. Υπερβολική ενασχόληση με φόβους ότι θα τους αφήσουν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους

Χαρακτηριστικά της εξαρτημένης προσωπικότητας

Οι εξαρτημένες προσωπικότητες προσπαθούν να κάνουν τόσο ευχάριστο τον εαυτό τους στους άλλους, ώστε να μη θελήσουν να τους εγκαταλείψουν. Όταν μείνουν μόνοι τους, αισθάνονται κενοί, είναι υπερβολικά αγχώδεις, και είναι ανίκανοι να λειτουργήσουν.

Οι εξαρτημένες προσωπικότητες νομίζουν ότι πρέπει να υπάκουοι για να μείνουν με τους άλλους ανθρώπους. Συμπεριφέρονται με τρυφερότητα και θαυμασμό στους προστάτες τους. Ο κυρίαρχος σύντροφος τότε αισθάνεται χρήσιμος, δυνατός, ικανός και ενθαρρύνει την σχέση. Παρόλα αυτά, μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το κυρίαρχο μέρος μπορεί να κουραστεί από την συνεχή ανάγκη του άλλου να είναι τρυφερός και υποστηρικτικός μαζί του και μπορεί να κακοποιήσει το εξαρτημένο άτομο ώστε να το αναγκάσει να φύγει.

Διαβάστε επίσης