Άλλες ονομασίες
Νευρική ανορεξία, Anorexia nervosa
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Η άρνηση για λήψη τροφής που οδηγεί σε υπερβολική απώλεια βάρους (πάνω από 25% του αρχικού βάρους του σώματος).
Χαρακτηριστικά ψυχογενούς ανορεξίας
Το άτομο με ψυχογενή ανορεξία επιβάλλει ουσιαστικά στον εαυτό του μία μορφή ασιτίας προκειμένου να μην παχύνει. Αισθάνονται ότι είναι παχιά ακόμα και όταν το βάρος τους είναι φυσιολογικό ή και είναι ακόμα πιο αδύνατα. Τα ανορεκτικά άτομα έχουν διαταραγμένη αντίληψη για το σώμα τους και την εικόνα τους γενικά.
Προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του βάρους τους με συνεχόμενες εξαντλητικές δίαιτες, με έντονη άσκηση, με τη χρήση καθαρτικών και με την πρόκληση εμετού.
Που οφείλεται
Τόσο οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί αλλά και οι γενετικοί και βιολογικοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την αιτία της διαταραχής αυτής. Κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδική και αίτια της διαταραχής αυτής θα πρέπει να αναζητηθούν κάθε φορά και σε ξεχωριστή βάση.
Συνέπειες – Θεραπεία
Αρχικά το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου με αυτή την διαταραχή, δεν αντιλαμβάνεται τίποτε. Όσο όμως περνά ο καιρός και το άτομο έχει πλέον φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι «παχύ», τότε αρχίζει η ανησυχία εκ μέρους των συγγενών. Με μεγάλη πίεση εκ μέρους της οικογένειας φθάνει το άτομο στον γιατρό για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Προβλήματα υγείας όπως υποθερμία, οίδημα στους αστραγάλους, υπόταση αλλά και σοβαρές μεταβολικές διαταραχές είναι συνηθισμένα στην διαταραχή αυτή . Η ψυχογενής ανορεξία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Η θνησιμότητα ξεπερνά το 10% για αυτό και η θεραπεία της προϋποθέτει νοσηλεία για κάποιο διάστημα για την αποκατάσταση του βάρους του ατόμου αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη θεραπεία αν πρώτα δεν εντοπιστούν τα αίτια που οδήγησαν το άτομο στην κατάσταση αυτή.
Διαβάστε επίσης
- Τα σημάδια της ανορεξίας
- Ανορεξία και βουλιμία: ένα σύγχρονο πρόβλημα
- Ψυχογενής ανορεξία
- Ανορεξία και Ayurveda
- Ψυχογενής βουλιμία
Έχει σπουδάσει Συμβουλευτική. Μετά την αποφοίτησή της από το Ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε τριετές πρόγραμμα σπουδών στη Ψυχολογία, ακολούθησε τετραετές πρόγραμμα στη Συμβουλευτική (Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body). Συνέχισε τις σπουδές της σε θέματα που αφορούν τη συμβουλευτική πένθους. Ολοκλήρωσε το B.A στη Συνθετική θεραπεία (Middlesex University). Mέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής & Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας.