Άλλες ονομασίες
Διαταραχή κοινωνικού άγχους, Social Phobia
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Ο έντονος και επίμονος φόβος ενός ατόμου ότι θα ταπεινωθεί σε κοινωνικές καταστάσεις.
Χαρακτηριστικά κοινωνικής φοβίας
Το άτομο με κοινωνική φοβία αισθάνεται έντονο φόβο όταν νοιώθει εκτεθειμένο στη κριτική, στην παρατήρηση ή στον έλεγχο άλλων ατόμων, ειδικά όταν τα άτομα του είναι άγνωστα. Ο φόβος αυτό μπορεί να κάνει το άτομο αυτό να μη θέλει να πάρει μέρος σε απλές κοινωνικές δραστηριότητες όπως του να φάει έξω από το σπίτι του, να πιει δημόσια νερό, να γράψει κάτι ακόμα και να μιλήσει. Συμπτώματα άγχους και σωματικά συμπτώματα συνοδεύουν σχεδόν πάντα την κοινωνική φοβία. Τέτοια συμπτώματα είναι ο ιδρώτας, το κοκκίνισμα του προσώπου, η διάρροια, το αίσθημα των παλμών κ.α
Ηλικιακή έναρξη
Η κοινωνική φοβία μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία, τυπικά όμως η έναρξη της τοποθετείται στην ηλικία των 15 ετών. Η φοβία αυτή είναι πιο συχνή στις γυναίκες, σε κλινικό πληθυσμό όμως υπάρχει η ίδια συχνότητα ή είναι πιο συχνή στους άντρες.
Αντιμετώπιση
Τόσο η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, όσο η θεραπεία της συμπεριφοράς με τεχνικές της γνωστικής θεραπείας συνήθως έχουν καλά αποτελέσματα σε αυτόν τον τύπο της φοβίας.
Διαβάστε επίσης
Έχει σπουδάσει Συμβουλευτική. Μετά την αποφοίτησή της από το Ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε τριετές πρόγραμμα σπουδών στη Ψυχολογία, ακολούθησε τετραετές πρόγραμμα στη Συμβουλευτική (Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body). Συνέχισε τις σπουδές της σε θέματα που αφορούν τη συμβουλευτική πένθους. Ολοκλήρωσε το B.A στη Συνθετική θεραπεία (Middlesex University). Mέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής & Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας.