Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη των οστών απο οποιοδήποτε μικρόβιο. Τα συχνότερα μικρόβια που προκαλούν την νόσο είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο Staphylococcus epidermidis και η Salmonella.
Παθογένεια
Η λοίμωξη προκαλείται είτε κατά συνέχεια ιστού (απο τραύμα, χρόνιο δερματικό έλκος, μολυσμένη άρθρωση) είτε αιματογενώς. Προσβάλλονται κυρίως οι μεταφύσεις των μακρών οστών και τα οστά της σπονδυλικής στήλης επειδή έχουν πλούσια αιμάτωση.
Πρόληψη
Επιμέλεια και καθαρισμός των τραυμάτων, θεραπεία των χρόνιων δερματικών παθήσεων.
Κλινική εικόνα
Υπάρχει ασαφής πόνος στο μέλος του σώματος που έχει προσβληθεί, χαμηλός η καθόλου πυρετός και συρίγγιο. Στα παιδιά εμφανίζεται μερικές φορές υψηλός πυρετός με τοξικά φαινόμενα. Όταν μεταπέσει στην χρόνια μορφή τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα.
Διάγνωση
Γίνεται με καλλιέργεια αίματος, καλλιέργεια οστού μετά οστική βιοψία. Η απλή ακτινογραφία μερικές φορές δεν δείχνει τίποτε ενώ η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι διαγνωστικές.
Αντιμετώπιση
Η οστεομυελίτιδα αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών που υποδεικνύει το αντιβιόγραμμα . Αν δεν υπάρχει αντιβιόγραμμα χορηγούνται εμπειρικά ναφσικιλλίνη η κεφαζολίνη. Η διάρκεια της αγωγής είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Εκτός αυτου επιβάλλεται και χειρουργικός καθαρισμός.
Διαβάστε επίσης
- Οστεομυελίτιδα
- Οστεομυελίτιδα ακτινική
- Οστεομυελίτιδα χρόνια
- Οστεομυελίτιδα χρόνια διάχυτη σκληρυντική
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.