Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία, είναι η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Μαΐου και φέτος είναι αφιερωμένη στο παθητικό κάπνισμα. Ολες οι έρευνες τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα σοβαρά μέτρα, μια και η έκθεση στον καπνό, αλλά και η μη ελεγχόμενη προώθηση και διαφήμιση του καπνίσματος από τη βιομηχανία τσιγάρων αποτελούν βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε πιθανή επιδημία νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά.
Το παθητικό κάπνισμα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά με μία σειρά νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και τα καρδιακά νοσήματα. Για τα παιδιά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική μια και η έκθεσή τους στον καπνό έχει δείξει να προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, κρίσεις άσθματος, αλλά και το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου (SIDS-Sudden Infant Death Syndrome).
Παράλληλα ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί βασική ρυπογόνο ουσία για τους κλειστούς χώρους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη συμπτωμάτων όπως ενοχλήσεις στα μάτια, πονόλαιμο, βήχα και πονοκέφαλο.
Οσον αφορά τις γυναίκες, οι ασθένειες που συσχετίζονται με το κάπνισμα παρουσιάζουν συνεχή αύξηση και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τίτλο : ‘Γυναίκες και η Επιδημία του Καπνίσματος, Πρόκληση για τον 21ο Αιώνα’.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που καπνίζει, αλλά και στο γεγονός ότι εκατομμύρια γυναικών στον κόσμο εκτίθονται καθημερινά στο παθητικό κάπνισμα.
Τα στατιστικά στοιχεία για το κάπνισμα, δείχνουν ότι περίπου το 12% των γυναικών στον κόσμο καπνίζει ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 48%. Ομως ο αριθμός των γυναικών αλλά και των παιδιών που αποτελούν παθητικούς καπνιστές είναι πολύ μεγάλος. Στην Ασία για παράδειγμα, όπου το ποσοστό των ανδρών που καπνίζει φτάνει το 60%, εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά υποφέρουν από παθητικό κάπνισμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο δελτίο τύπου δηλώνει ότι είναι ο υπεύθυνος φορέας ενημέρωσης του κόσμου για την αλήθεια πάνω στο παθητικό κάπνισμα. Νιώθει την ευθύνη να προάγει τη Δημόσια Υγεία και να προστατεύσει τον κόσμο από το παθητικό κάπνισμα, το οποίο θα πρέπει να αναγνωριστεί σα θέμα υψηλής σημασίας, ιδιαίτερα στα νομοθετικά όργανα, τον τύπο, τους κυβερνητικούς παράγοντες.
Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουν διαφημιστικές καμπάνιες, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασία με οργανισμούς κλειδιά, συμπεριλαμβάνοντας τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και την εκπαίδευση του κόσμου για το παθητικό κάπνισμα. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί περιβάλλον χωρίς καπνό σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας αλλά και σπίτια. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλη τη σοβαρότητα που απαιτεί.
Διαβάστε επίσης
- Το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας βλάπτει την υγεία
- Επικίνδυνο το παθητικό κάπνισμα στους εργασιακούς χώρους
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.