Άλλες ονομασίες
Νόσος του φιλίού, αδενικός πυρετός.
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Λοίμωξη με τον ιό Epstein-Barr της ομάδας των ερπητοιών.
Παθογένεια
Ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και σπάνια με τις μεταγγίσεις απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός εισέρχεται στην κυκλοφορία και μολύνει κυρίως τα λεμφοκύτταρα.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Το νόσημα είναι αρκετά συχνό στην εφηβεία.
Κλινική εικόνα
Περίπου 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, παρουσιάζεται αδιαθεσία, ανορεξία, ρίγη και κατόπιν φαρυγγίτιδα, πυρετός και λεμφαδενοπάθεια. Ο σπλήν σε ορισμένους μεγαλώνει τόσο πολύ ώστε μπορεί να προκληθεί ρήξη του. Συνήθως η νόσος υποχωρεί μετα δύο εβδομάδες, όμως η αδιαθεσία παραμένει μέχρι και τέσσερις εβδομάδες μετά. Μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθούν σοβαρές επιπλοκές της νόσου όπως αναιμία, θρομβοπενία, νευρολογικές εκδηλώσεις και παραλύσεις, προσβολή της καρδιάς και του ήπατος.
Διάγνωση
Γίνεται με το Mono test δηλαδή με προσδιορισμό ετερόφιλων αντισωμάτων στο αίμα, με τον προσδιορισμό ειδικών αντισωμάτων (IgM, IgG) και την ανίχνευση άτυπων λεμφοκυττάρων.
Αντιμετώπιση
Υποστηρικτική θεραπεία και ενίοτε χορήγηση κορτικοειδών.
Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν οτι υπάρχει συσχέτιση της λοίμωξης με τον ιό και λεμφώματος. Ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο αν αυτή η συσχέτιση είναι στατιστική η αιτιολγική.
Διαβάστε επίσης
- Είμαι συνέχεια κουρασμένος, μήπως μου λείπει μαγνήσιο;
- Πώς διακρίνουμε μια ιογενή λοίμωξη από μια μικροβιακή
- Ιοί, τα παράσιτα των κυττάρων
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Λοίμωξη απο κυτταρομεγαλοιό
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση το 1995 στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εξειδίκευση το 1998 στην Λοιμωξιολογία στο University of California San Diego με συνεχή εκπαίδευση και υποτροφίες στην Γεωγραφική Ιατρική και τα Τροπικά Νοσήματα. Σήμερα κατέχει την θέση Διευθυντή στην Β Παθολογική Κλινική & Κλινική Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.