Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Με τον όρο ενδοστοματική ακτινογραφία εννοούμε τις συνήθεις ακτινογραφίες που λαμβάνονονται στα οδοντιατρεία με την βοήθεια ακτινογραφικών πλακιδίων που εισάγονται στο στόμα(έχουν μικρό μέγεθος) και αποτελούν πολύ χρήσιμο εργαλείο στην συνήθη οδοντιατρική πράξη.
Πως γίνεται
Ο οδοντίατρος αφού εξηγήσει την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει θα εξετάσει την στοματική κοιλότητα του ασθενή και θα αφαιρέσει κάθε κινητή προσθετική ή ορθοδοντική εργασία για να αποφύγει την απεικόνιση της στο ακτινογράφημα. Μετά για μεγαλύτερη προστασία μπορεί να φορέσει στον ασθενή μια ειδική μολύβδινη ποδιά. Αφού ρυθμίσει το ακτινογραφικό μηχάνημα θα τοποθετήσει στο στόμα το ακτινογραφικό πλακίδιο, το οποίο ή θα το κρατά ο ασθενής μόνος του με το δάκτυλό του ή θα συγκρατείται από ειδικό βραχίονα του οδοντιατρικού μηχανήματος. Ο οδοντίατρος θα πατήσει τον χρονοδιακόπτη και θα απομακρυνθεί από την πηγή της ακτινοβολίας. Η όλη διαδικασία δεν κρατά πάνω από μερικά λεπτά. Ανάλογα με το τι θέλει να απεικονήσει στο ακτινογράφημα ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοπιήσει διαφορετικά ενδοστοματικά πλακίδια και βέβαια να προσαρμόσει κατάλληλα την τεχνική του. Ετσι εκτός από τις συνήθεις περιακκροριζικές ενδοστοματικές ακτινογραφίες έχουμε τις μυλικές ακτινογραφίες συγκλείσεως(παίρνονται με κλειστό το στόμα)και τις ακτινογραφίες δήξεως(για κάθε γνάθο ξεχωριστά).
Που χρησιμεύει
Οι ενδοστοματικές ακτινογραφίες μας δίνουν μια σαφή απεικόνιση της περιοχής που ακτινοβολήσαμε. Ετσι μας βοηθούν στην οδοντιατρική διάγνωση είτε αυτή αφορά καθαρά την κατάσταση των δοντιών, είτε την ύπαρξη περιακροριζικών αλλοιώσεων, ή και τον έλεγχο του ύψους του οστού σε περιοδοντίτιδες. Αποτελούν ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο κατά την διάρκεια των οδοντιατρικών επεμβάσεων όπως για τον καθορισμό του μήκους των ριζών στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις). Αν και η ενδοστοματική ακτινογραφία χαρακτηρίζεται για την σαφήνεια της, μειονεκτεί ως προς το μέγεθος της περιοχής την οποία μπορεί να καλύψει. Σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε τον έλεγχο ευρύτερης περιοχής είτε θα χρησιμοποιήσουμε την πανοραμική ακτινογραφία είτε θα κανουμε έναν πλήρη ακτινογραφικό έλεγχο με τις απαραίτητες σε αριθμό ενδοστοματικές ακτινογραφίες.
Διαβάστε επίσης
- Φροντίστε το στόμα του σκύλου σας
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Πονόδοντος και ούζο… καμία σχέση!
- Τερηδόνα και ουλίτιδα της κύησης
- Όψεις ρητίνης – Bonding, μια λύση για το χαμόγελο που όλοι ονειρευόμαστε
Χειρουργός Οδοντίατρος. Σπούδασε την Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ασκεί την Οδοντιατρική στην Αθήνα.