Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Με τον όρο φθορίωση των δοντιών εννοούμε την τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που περιέχουν φθόριο από τον οδοντίατρο, που στόχο έχει να εκμεταλευθεί τις αντιτερηδονικές ιδιότητες του φθορίου. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς όπως τα δισκία φθορίου, πάντοτε σε συνεργασία με τον οδοντίατρό τους, όπως και φθόριο περιέχει και το νερό(επιθυμητή ποσότητα φθορίου στο νερό είναι 0,8-1ppm μια και αυτή είναι η ιδανική συγκέντρωση φθορίου για να εκδηλώσει τις αντιτερηδονικές του ιδιότητες).
Πως γίνεται.
Αρχικά γίνεται ένας επιμελημένος καθαρισμός και στίλβωση(γυάλισμα)των δοντιών. Παλαιότερα για την στίλβωση χρησιμοποιούσαν και ειδικό αποτριπτικό φύραμα αλλά τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι στην περίπτωση που ακολουθεί φθορίωση μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό κάνει. Μετά πλένονται τα δόντια καλά με νερό βρύσης και στη συνέχεια στεγνώνονται με την βοήθεια της αεροσύριγγας(το μηχάνημα που “φυσάει” αέρα στην οδοντιατρική έδρα). Η συνέχεια της διαδικασίας εξαρτάται από το είδος του σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρος. Στην περίπτωση διαλυμάτων NaF ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα δόντια με βαμβάκι και μετά θα επαλείψει τα δόντια με το συγκεκριμμένο διάλυμα για 3-4 λεπτά. Εάν χρησιμοποιήσει ζελατινώδη σκευάσματα φθορίου τότε μετά το στέγνωμα των δοντιών θα βάλει το υλικό σε πλαστικό δισκάριο(σαν μκρό μασελάκι) και θα το τοποθετήσει στο στόμα για 3-4 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνιστάται η αποφυγή λήψης τροφής ή υγρών καθώς και το πλύσιμο του στόματος για 1-2 ώρες.
Πότε και ποιοί πρέπει να κάνουν φθορίωση
Τα παιδιά είναι η πρώτη και σημαντικότερη ομάδα που πρέπει να κάνει φθορίωση. Η αγωγή αυτή πρέπει να ξεκινά στα τρία χρόνια και ή να γίνεται μια φορά το χρόνο ή στο 3ο,7ο και 10ο έτος της ηλικίας του παιδιού ώστε να συμπίπτει με την ανατολή των διαφόρων δοντιών. Μπορούμε να κάνουμε φθορίωση σε κάθε άτομο μετά από τον καθαρισμό(θεραπεία ουλίτιδας) των δοντιών αλλά επιβάλεται σε τερηδονοευαίσθητα άτομα, σε περιπτώσεις ξηροστομίας και γενικότερα σε άτομα που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να τηρήσουν καλή στοματική υγιεινή.
Διαβάστε επίσης
- Απονεύρωση… Τι με περιμένει;
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Ούλα και βιταμίνη C
- Τερηδόνα και ουλίτιδα της κύησης
- Η μαστίχα της Χίου πολύτιμος σύντροφος των δοντιών
Χειρουργός Οδοντίατρος. Σπούδασε την Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ασκεί την Οδοντιατρική στην Αθήνα.