Είναι σπάνιος καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου, συνήθως του αιθουσαίου κλάδου. Προέρχεται από το έλυτρο του Schwann, αρχικά καταλαμβάνει τον έσω ακουστικό πόρο αλλά βραδέως αυξανόμενο επεκτείνεται μέσα στη γεφυροπαρεγκεφαλιδική γωνία της οποίας αποτελεί τον συνηθέστερο όγκο (80% και το 10% του συνόλου των ενδοκρανιακών όγκων).
Εμφανίζεται μεταξύ 40-50 ετών με μικρή υπεροχή στις γυναίκες.
Συμπτώματα
Αρχικά προκαλεί νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, εμβοές, αστάθεια του σώματος και στο 30% των περιπτώσεων ίλιγγο. Μεγαλώνοντας πιέζει εγκεφαλικά νεύρα προκαλώντας παραλύσεις αυτών (προσωπικό, τρίδυμο, απαγωγό) και τελικά επέρχεται προσβολή της παρεγκεφαλίδας με διαταραχές της οράσεως και ο άρρωστος πέφτει σε κώμα. Χαρακτηριστικά καταργείται το αντανακλαστικό του κερατοειδούς.
Διάγνωση
Μπαίνει από την κλινική εικόνα, τον ακοολογικό έλεγχο, τις λαβυρινθικές δοκιμασίες (κατάργηση των αντανακλαστικών), και με απεικονιστικές μεθόδους (αξονική τομογραφία κ.α)
Θεραπεία
Είναι πάντα χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με την έκταση του όγκου. Απαραίτητη μερικές φορές είναι η νευροχειρουργική προσέγγιση του νευρινώματος.
Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) – Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου ενηλίκων και παίδων