Γενικά
Είναι ιδιάζουσα μορφή μέσης ωτίτιδας που παρουσιάζεται συνηθέστερα σε παιδιά μεταξύ 4-7 ετών κυρίως το χειμώνα, αποτελεί δε τη συχνότερη αιτία παιδικής βαρηκοΐας. Χαρακτηρίζεται από συλλογή άσηπτου υγρού στο μέσο αυτί.
Αιτιολογία
Η αιτιολογία της νόσου δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Εκείνο που φαίνεται σίγουρο είναι ότι σημαντικό ρόλο παίζει η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η απόφραξη της σάλπιγγας μπορεί να είναι συνέπεια επανειλημμένων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αλλεργίας, όγκων του ρινοφάρυγγα κ.α. Ειδικά στον ενήλικα η εκκριτική ωτίτιδα σημαίνει καρκίνο του ρινοφάρυγγα μέχρις αποδείξεως του εναντίου.
Κλινική εικόνα
Η βαρηκοΐα αγωγής είναι το κύριο και συχνά το μόνο ενόχλημα. Αίσθημα πληρότητας του αυτιού, εμβοές και ελαφρά ζάλη μπορεί να εμφανισθούν.
Κατά την εξέταση η τυμπανική μεμβράνη είναι θολή, υποκίτρινη με μειωμένη κινητικότητα. Η ελεύθερη επιφάνεια του υγρού μπορεί να είναι ορατή. Όταν η χροιά της τυμπανικής μεμβράνης είναι κυανή και του υγρού εντός του μέσου ωτός ερυθρή μιλάμε για ιδιοπαθές αιμοτύμπανο (glue ear).
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει χορήγηση αποσυμφορητικών, αντιβιοτικών αν υπάρχει φλεγμονή και αντιϊσταμινικών φαρμάκων επί αλλεργίας. Ακόμη εφαρμόζονται ασκήσεις για τη διάνοιξη της σάλπιγγας π.χ φούσκωμα μπαλονιών.
Αν σε 3 μήνες το υγρό δεν υποχωρήσει ή αν διαγνωσθεί glue ear η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Γίνεται μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού (Εικόνα 5). Αδενοειδεκτομή γίνεται επί υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρήση ακουστικού βαρηκοΐας.
Επιπλοκές
Παραμελημένη εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ή χρόνια μέση ωτίτιδα και σε χρόνια συμφυτική ωτίτιδα.
Διαβάστε επίσης
- Ωτίτιδα του κολυμβητή
- Χρόνια μέση ωτίτιδα – Χολοστεάτωμα
- Οξεία μέση ωτίτιδα
- Εξωτερική ωτίτιδα
- Ωτίτιδα και Ayurveda
Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) – Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου ενηλίκων και παίδων