Εξωτερική ωτίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Mε το γενικό αυτό όρο εννοούμε τις φλεγμονώδεις παθήσεις του πόρου.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία ποικίλει:
-τραυματισμός από ξύσιμο ή ξένο σώμα
-κολύμπι σε ακάθαρτα νερά
-μικρόβια, ιοί, μύκητες
-αλλεργική αντίδραση
-φλεγμονές του μέσου ωτός

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς μπορεί να είναι:
-κνησμός
-αίσθημα καύσου
-πόνος
-πυρετός
-εμβοές, βαρηκοΐα
-ερυθρότητα, οίδημα
-φυσαλίδες
-απολέπιση
-έξοδος υγρού από τον πόρο

Μορφές και θεραπεία

Εντοπισμένη
Είναι ο δοθιήνας που αναπτύσσεται μέσα στον πόρο. Αντιμετωπίζεται με τοπικά και συστηματικά αντιβιοτικά και χειρουργική διάνοιξη αν διαπυηθεί.

Διάχυτη
Είναι περισσότερο εκτεταμένη φλεγμονή. Μπορεί να συμμετέχει και το τύμπανο, να προέρχεται ή να προκαλέσει φλεγμονή του μέσου ωτός. Μερικές φορές συνυπάρχει αναπέταση του πτερυγίου που πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από οξεία μαστοειδίτιδα. Η θεραπεία συνίσταται στον προσεκτικό καθαρισμό του πόρου, στην τοποθέτηση γάζας εμποτισμένης με κατάλληλα φάρμακα και στην λήψη αντιβιοτικών.

Κακοήθης
Οφείλεται στην ψευδομονάδα και προσβάλει ηλικιωμένα, καχεκτικά ή διαβητικά άτομα. Είναι ανθεκτική στη θεραπεία και έχει δυσμενή εξέλιξη (μέχρι διάβρωση του κροταφικού οστού). Απαραίτητη είναι η ρύθμιση της υποκείμενης παθολογίας π.χ του σακχάρου. Παιδιά που προσβάλλονται από υποτροπιάζουσες ανθεκτικές εξωτερικές ωτίτιδες πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη. Η ψευδομονάδα εντοπίζεται με καλλιέργεια του ωτικού εκκρίματος (ανευρίσκεται συχνά στο ωτικό υγρό πρόωρων νεογνών με εξωτερική ωτίτιδα).

Εκζεματοειδής
Είναι η αλλεργική μορφή της εξωτερικής ωτίτιδας στην οποία συμμετέχουν και άλλες περιοχές του προσώπου. Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική χρήση κορτιζόνης και αντιβιοτικών και γενική αντιμετώπιση του αλλεργικού υπόβαθρου.

Σμηγματοροϊκή
Είναι άγνωστης αιτιολογίας με δύσκολη θεραπεία.

Ωτομύκωση
Οφείλεται σε μύκητες και αντιμετωπίζεται με καθαρισμό με διάλυμα βορικού οξέως και αντιμυκητιασικές σταγόνες.

Διαβάστε επίσης