Φαρμακευτικό Μανιτάρι Κόρντισεπς και Κλινικές Δοκιμές

Photo By Nicolas Merky (Nicolas Merky) [CC BY-SA 3.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

Εισαγωγή

Το σημερινό άρθρο αποτελεί την αρχή σε μία σειρά άρθρων, η οποία στοχεύει στο να παρουσιάσει ολοκληρωμένα το Κόρντισεπς Σίνενσις, ένα από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά μανιτάρια.

Για το μανιτάρι Κόρντισεπς υπάρχουν περισσότερες από 1.100 δημοσιεύσεις στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη.

Κλινικές Δοκιμές

Η παρούσα προσπάθεια μου δεν θα εστιάσει στις προκλινικές in vitro και in vivo μελέτες, αλλά στις ανθρώπινες μελέτες, οι οποίες μόνο μέχρι το 1998 αριθμούσαν περισσότερα από 2.000 άτομα (Zhu et al. 1998) που έπασχαν από διάφορες ιατρικές διαταραχές, και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το Κόρντισεπς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ασφαλές, με λίγες και ήπιες παρενέργειες.

Η διεξαγόμενη έρευνα για το Κόρντισεπς Σίνενσις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί διότι οι επιστήμονες διαπιστώνουν με αμηχανία ότι το Κόρντισεπς εμφανίζει υψηλή αποτελεσματικότητα σε ένα μεγάλο εύρος διαταραχών.

Επιπρόσθετα, λόγω του ότι ο ακριβής μηχανισμός δράσης του δεν είναι ακόμη πλήρως ξεκαθαρός, απαιτείται περαιτέρω διασαφήνιση της δράσης των ενεργών συστατικών του Κόρντισεπς, ενώ η πολυδιάστατη δραστικότητα του μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες αλλά και τους επαγγελματίες Υγείας που θέλουν να εντάξουν, συμπληρωματικά, στην ιαματική φαρέτρα τους το φαρμακευτικό μανιτάρι Κόρντισεπς.

Ένα ενδιαφέρον δεδομένο που δείχνει τον βαθμό κατά τον οποίο το Κόρντισεπς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών είναι το εξής:

Το 2013, όταν γνώρισα για πρώτη φορά το Κόρντισεπς, στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη υπήρχαν περίπου 300 δημοσιεύσεις για την λέξη-κλειδί “Cordyceps”.

Σήμερα, υπάρχουν 1.185 δημοσιεύσεις, το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των δημοσιεύσεων για το Κόρντισεπς, μέσα σε 4 χρόνια, υπερτριπλασιάστηκε σε σχέση με τις δύο δεκαετίες πριν από το 2013 όπου και προσέλκυσε έντονα για πρώτη φορά την προσοχή της Δύσης.

Πιο συγκεκριμένα, το Κόρντισεπς προσέλκυσε πολύ πρόσφατα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, και συγκεκριμένα το 1993 όταν η γυναικεία κινέζικη ομάδα δρομέων πέτυχε αρκετά παγκόσμια ρεκόρ (από τα 1.500 έως τα 10.000 μέτρα) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο προπονητής τους απέδωσε την επιτυχία τους εν μέρει σε μια ειδική διατροφή που περιείχε Κόρντισεπς, η οποία βελτίωσε την φυσική τους απόδοση και αντοχή (Chen et al. 2010)

7 κατηγορίες χημικών συστατικών του Κόρντισεπς (Zhu et al., 1998)

  1. Πρωτεΐνες, πεπτίδια, και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα,
  2. ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες,
  3. Οι στερόλες, συμπεριλαμβανομένης της εργοστερόλης,
  4. ενώσεις νουκλεοσιδίων,
  5. Λιπαρά οξέα,
  6. Βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Β1, Β2, Β12, Ε και Κ.
  7. Ανόργανα στοχεία, συμπεριλαμβανομένων των K, Na, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, Pi, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, Ga, V και Zr.

Ασφάλεια – Παρενέργειες

Από τις κλινικές δοκιμές που μελέτησα είδα ότι υπάρχουν αναφορές για ήπιες αντιδράσεις του οργανισμού όπως ενοχλήσεις στο ανώτερο γαστρεντερικό, ναυτία, ξηροστομία και στομαχική δυσφορία σε μερικούς ασθενείς (Xu, 1992). Ωστόσο, όλοι οι ερευνητές ανέφεραν ότι το Κόρντισεπς είναι πολύ ασφαλές κατά τη διάρκεια της κλινικής χρήσης (Zhu et al., 1998). Τέλος, όλα τα Κόρντισεπς που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ασφαλή, ακόμη και σε πολύ υψηλές δόσεις και μετά από παρατεταμένη χρήση. Έγινε μόνο μία αναφορά για αλλεργική αντίδραση που πιθανώς να σχετίζεται με το Κόρντισεπς (Xu, 1994).

Άρθρα που περιλαμβάνονται

Καθώς αναπτύσσεται το σχετικό αφιέρωμα, εδώ μπορείτε να βρίσκετε όλα τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύονται:

  1. Φαρμακευτικό Μανιτάρι Κόρντισεπς και Άσθμα
  2. Φαρμακευτικό Μανιτάρι Κόρντισεπς και Χρόνια Βρογχίτιδα
  3. Μπορεί το μανιτάρι Κόρντισεπς να καταπολεμήσει την χοληστερόλη;

Διαβάστε επίσης