Οι κήλες που συναντάμε πιο συχνά είναι οι εξωτερικές κήλες. Από αυτές πιο συχνή είναι η βουβωνοκήλη.
Τι είναι οι κήλες
Η προέλευση της λέξης κήλη εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα προκειμένου να δηλώσει το οίδημα, το πρήξιμο δηλαδή.
Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πρόπτωση, δηλαδή τη μετατόπιση ενός οργάνου από την κοιλότητα στην οποία βρίσκεται φυσιολογικά.
Ανάλογα με το αν η πρόπτωση γίνεται δια μέσου του κοιλιακού τοιχώματος προς το δέρμα ή μέσα στο σώμα, οι κήλες διακρίνονται αντίστοιχα σε εξωτερικές ή εσωτερικές.
Ποιες κήλες είναι πιο συχνές;
Οι κήλες που συναντάμε πιο συχνά είναι οι εξωτερικές κήλες. Από αυτές πιο συχνή είναι η βουβωνοκήλη.
Βουβωνοκήλη
Η βουβωνοκήλη παρουσιάζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και από τις δύο πλευρές. Αν και απαντά και στα δύο φύλα είναι συχνότερη στους άντρες με έναν στους τρεις να εμφανίζουν αυτό τον τύπο κήλης μετά τα 50.
Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι ευθεία ή λοξή και συνίσταται στην προβολή σπλάχνου εξαιτίας της αδυναμίας και ρήξης των τοιχωμάτων της βουβωνικής χώρας.
Συμπτώματα
Τυπικά η συμπτωματολογία της βουβωνοκήλης συνίσταται στην τοπική διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρα που συνδυάζεται με πόνο. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται με αίσθημα καύσου ή βάρους στην περιοχή, ενώ η έντασή του διαφέρει ανά περίπτωση από ήπιο μέχρι εντονότερο πόνο.
Ο πόνος γίνεται πιο δυνατός όταν η πίεση μέσα στην κοιλιακή χώρα αυξάνεται, όπως όταν γελάμε ή βήχουμε ή με τις κινήσεις του εντέρου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή ή ο πόνος δεν συνοδεύει κάποια ορατή διόγκωση.
Στην περίπτωση περίσφιξης της κήλης τα συμπτώματα είναι έντονα( πολύ έντονος πόνος που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, πυρετό, εμετούς, πτώση της αρτηριακής πίεσης κα.) και η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα καθώς υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς.
Κιρσοκήλη
Η κιρσοκήλη παίρνει την ονομασία της από το αίτιο που τη δημιουργεί το οποίο είναι αντίστοιχο με αυτό που προκαλεί τους κιρσούς στα πόδια και την λέξη κήλη από την ανατομική περιοχή που δημιουργείται η κήλη στους άντρες.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος των γεννητικών αδένων (όρχεων), όπου εξαιτίας διαταραχής στη λειτουργία των βαλβίδων δημιουργείται παλινδρόμηση του αίματος και διεύρυνση των σπερματικών φλεβών.
Εξαιτίας ανατομικών λόγων στο 90% των περιπτώσεων η κιρσοκήλη εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά.
Συμπτώματα
Συχνά μεγάλη και εμφανής διάταση των φλεβών που μπορεί να συνδυάζεται με πόνο που γίνεται εντονότερος σε περιπτώσεις κόπωσης ή ορθοστασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κιρσοκήλη συχνά γίνεται αντιληπτή τυχαία καθώς δεν εμφανίζει συγκεκριμένα συμπτώματα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό αν εντοπίζετε μάζα ή πρήξιμο στο όσχεο ή πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Θεραπεία
Η θεραπεία τόσο της βουβωνοκήλης όσο και της κιρσοκήλης πραγματοποιείται με χειρουργικό τρόπο. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν διάφορες τεχνικές με τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση συμπεριλαμβανομένου της λαπαροσκοπικής μεθόδου.
Διαβάστε επίσης
- Βουβωνοκήλη και ομφαλοκήλη: Μάθετε τα συμπτώματα
- Κοιλιοκήλη: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
- Τι είναι η κιρσοκήλη
- Τι εννοούμε όταν μιλάμε για κιρσοκήλη και για κυστίτιδα;
- Πολλαπλά οφέλη από τη λαπαροσκοπική χειρουργική
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος Διευθυντής Χειρουργός – Ευρωκλινική Αθηνών. Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή το 1985 και έκανα ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στη Χειρουργική Κλινική του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Αθηνών, με συμμετοχή σε άνω των 500 επεμβάσεων σαν 1ος Χειρουργός και 2.000 σαν 1ος βοηθός, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκα για ένα έτος στο νεοσυσταθέν τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κλινικής. Από το 2015 είμαι Διευθυντής Χειρουργός στην Ευρωκλινική Αθηνών.