«Η κατάσταση είναι δραματική. Ωστόσο, μας ανησυχούν περισσότερο αυτά που δεν μπορούμε να δούμε ακόμα».
Πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Συγκλονιστική η μαρτυρία της γιατρού Νατάσα Ρέγιες, συντονίστριας της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις Φιλιππίνες, για την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας, και τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχει αφήσει στο πέρασμά του.
“Μέχρι σήμερα, 11 Νοεμβρίου, έχουμε ακόμη μια θολή εικόνα για το σύνολο των καταστροφών. Γνωρίζουμε από τα λίγα που μπορούμε να δούμε ότι η κατάσταση είναι δραματική. Ωστόσο, μας ανησυχούν περισσότερο αυτά που δεν μπορούμε να δούμε ακόμα. Οι αναφορές που λαμβάνουμε είναι ότι το Τακλομπάν, μια ολόκληρη πόλη 400.000 ανθρώπων, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες άλλες μικρότερες πόλεις και χωριά, κατά μήκος των χιλιάδων χιλιομέτρων απ’ όπου πέρασε ο τυφώνας, με τα οποία ολόκληρη η επικοινωνία έχει διακοπεί. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει ποια είναι η κατάσταση σε αυτές τις πιο απομακρυσμένες –αγροτικές- περιοχές, και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα.
Πρωτοφανής καταστροφή
Το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει προηγούμενο στις Φιλιππίνες. Είναι σαν να έχει γίνει ένας τεράστιος σεισμός, τον οποίο ακολούθησαν σοβαρές πλημμύρες.
Αρχικά, θα επικεντρωθούμε στην επαρχία του Leyte, που ήταν η πρώτη που επλήγη από τον τυφώνα. Γνωρίζουμε ότι πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, και ο ιατρικός εξοπλισμός τους παρασύρθηκε από τα νερά. Σ’ αυτά όλα προσθέστε ότι αγνοούνται πολλοί γιατροί και υγειονομικοί οπότε αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις όχι μόνο σε υλικούς πόρους αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Στο τοπικό αεροδρόμιο όπου συρρέουν τραυματίες και ο στρατός των Φιλιππίνων παρέχει ιατρική περίθαλψη, η κατάσταση είναι πολύ πιεστική λόγω και των ελλείψεων σε φάρμακα και προμήθειες, γι’ αυτό θα στείλουμε ενισχύσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που μεταφέρουν τραυματίες στο αεροδρόμιο από την πόλη με μηχανάκι ή ακόμα και περπατώντας έξι ώρες με τα πόδια.
Ο ιατρικός εξοπλισμός έχει παρασυρθεί
Το περιφερειακό νοσοκομείο στο Τακλομπάν χτυπήθηκε κι αυτό από κύμα θύελλας με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του ιατρικού εξοπλισμού να παρασυρθεί. Είναι ασαφές ακόμα τι είχε απομείνει. Έχουμε εντοπίσει ένα νοσοκομείο που λειτουργεί ακόμα στο Τακλομπάν, και το οποίο σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με προσωπικό, προμήθειες και εξοπλισμό τις επόμενες δύο ημέρες.
Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί τραυματίες που δεν έχουν ακόμη λάβει ιατρική φροντίδα. Συνήθως, σε τέτοιου είδους καταστροφές, οι βασικές ανάγκες έχουν να κάνουν με ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, ενώ τα τραύματά τους είναι σχετικά μικρότερης σημασίας -κοψίματα, κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι. Αλλά με τόσα πολλά σπίτια και κτίρια που έχουν καταρρεύσει λόγω των ισχυρών ανέμων, περιμένουμε ότι θα δούμε ακόμη πιο σοβαρούς τραυματισμούς.
Τεράστιες ψυχοκοινωνικές ανάγκες
O τέτανος επίσης είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Από την εμπειρία μας από το τσουνάμι Αceh (Ινδονησία) και από άλλες φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι έχουν την τάση να ψάχνουν στα ερείπια των σπιτιών τους και να παθαίνουν μικροατυχήματα από τα οποία προκύπτουν μολύνσεις. Γι’ αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας ο εμβολιασμός για τέτανο.
Η προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες και άμεσες ιατρικές ανάγκες που είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλές. Στη συνέχεια, προτεραιότητά μας είναι πραγματικά τα πάντα – στέγη, νερό, τροφή… Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει όλο τους τον κόσμο. Έχουμε ακούσει φήμες ότι υπάρχει κόσμος που περιφέρεται άσκοπα, σε πλήρη απελπισία. Οι ανάγκες ψυχικής υγείας προβλέπονται τεράστιες. Η ομάδα μας θα συμπεριλάβει ψυχολόγο εντός των προσεχών ημερών.
Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το μεγάλο θέμα για εμάς είναι η άφιξη του προσωπικού μας στις πληγείσες περιοχές και η γρήγορη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Τακλομπάν έχει περιορισμένη δυνατότητα για αφίξεις πτήσεων, αλλά κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να φτάσουν άμεσα οι ομάδες μας και να λειτουργήσουν.
Αφού κατορθώσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό στις πληγείσες περιοχές, η στρατηγική μας θα είναι να κινηθούμε και πέρα από την πόλη Τακλομπάν προς τη γύρω περιοχή και τα νησιά. Πιστεύουμε ότι η Ανατολική Samar θα είναι πιθανά η επόμενη περιοχή όπου θα εστιάσουμε. Αυτό θα απαιτήσει τη χρήση ελικοπτέρου, ώστε να αξιολογηθούν οι πιο απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές και στη συνέχεια ταχύπλοα σκάφη και φορτηγίδες για να προσεγγίσουν οι κινητές ομάδες μας πληθυσμούς που ζουν κατά μήκος της ακτογραμμής.
Καθώς είμαι και εγώ η ίδια από τις Φιλιππίνες, γνωρίζω ότι είμαστε ένας ανθεκτικός λαός. Έχουμε πληγεί πολλές φορές από φυσικές καταστροφές. Έτσι, όταν μαθαίνω σε πιο βαθμό έχουν απελπιστεί οι άνθρωποι, σε ποια αδιανόητη κατάσταση βρίσκονται, μπορώ να αντιληφθώ πόσο άσχημα είναι τα πράγματα”.
Επείγουσα έκκληση για βοήθεια
Οι ομάδες επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται ήδη στις Φιλιππίνες από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, ενώ μια ακόμη ομάδα 90 ειδικών (γιατροί, ψυχολόγοι και τεχνικοί) βρίσκονται καθοδόν. Έχουμε ήδη στείλει 359 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και είδη πρώτης ανάγκης ενώ τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί εξοπλισμός για εξυγίανση νερού και ένα φουσκωτό νοσοκομείο που στήνεται μέσα σε σκηνή. Οι ανάγκες όμως στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστιες.
Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων που μέσα σε λίγες μόνο ώρες έχασαν τα πάντα χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια. Κάντε μια δωρεά σήμερα στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα θύματα του τυφώνα Χαγιάν στις Φιλιππίνες: GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374 (Alpha Bank)
Με 50 €, εξασφαλίζουμε την εξυγίανση νερού για 10.000 άτομα για μία εβδομάδα.
Με 100 € αγοράζουμε ένα χειρουργικό κιτ για έναν άνθρωπο.
Διαβάστε επίσης
- 1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη προσδοκούν μια επανάσταση
- Συρία – Άμαχοι στο έλεος έντονων βομβαρδισμών
- Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάζονται να κλείσουν όλα τα προγράμματά τους στη Σομαλία
- Προσφυγιά: διαχρονική πληγή του πολιτισμού
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.