«Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες.»
Πηγή: Οικολόγοι Πράσινοι
“Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν θέλουν τα “μεταλλαγμένα” στην διατροφή τους. Η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα για να αποδείξει ότι λίγο πριν αντικατασταθεί είναι πρόθυμη να ευνοήσει εταιρείες γενετικής μηχανικής, κυρίως από τις ΗΠΑ, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών” , δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την πρόταση του Tonio Borg, Επιτρόπου για την Υγεία και τους Καταναλωτές, προς τους υπόλοιπους Επιτρόπους για την έγκριση 3 νέων μέτρων, που προωθούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (“μεταλλαγμένα”).
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έγκριση την εισήγησης του Borg και παραπέμπει το θέμα στο Συμβούλιο. Αν δεν πάρει απόφαση το Συμβούλιο ή αν δεν απορρίψει την εισήγηση ρητά, η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση, με βάση τους ισχύοντες μέχρι σήμερα κανόνες. Η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει 3 καταστροφικά μέτρα:
- Την άδεια για την καλλιέργεια μιας νέας ποικιλίας ΓΤΟ καλαμποκιού (τη 1507 της Pioneer), την πρώτη μετά το 1998, οπότε εγκρίθηκε το MON810. Αυτό το καλαμπόκι παράγει μια Bt εντομοκτόνο τοξίνη που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα Ευρωπαϊκά είδη πεταλούδων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της νέας ποικιλίας στις μέλισσες και στα άλλα έντομα επικονιαστές. Αυτή η ποικιλία αραβοσίτου είναι επίσης ανεκτική σε ένα τοξικό ζιζανιοκτόνο, το γλυφοσινικό αμμώνιο, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει καν αξιολογηθεί επειδή το ζιζανιοκτόνο υποτίθεται ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στον αραβόσιτο!
- Την άδεια εισαγωγής του περίφημου SmartStax, ενός Γενετικά Τροποποιημένου αραβοσίτου για τρόφιμα και ζωοτροφές. Το SmartStax μεταφέρει 6 διαφορετικά γονίδια εντομοκτόνων και 2 ζιζανιοκτόνα γονίδια, καθιστώντας το ένα τοξικό κοκτέιλ εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων που θα καταλήξουν στο πιάτο μας. Οι συνδυασμένες επιδράσεις όλων αυτών των τοξινών δεν έχουν αξιολογηθεί.
- Την έγκριση του Γενετικά Τροποποιημένου αραβοσίτου ΜΟΝ810 για τη γύρη. Περισσότερα από 10 χρόνια αφότου έχει επιτραπεί για καλλιέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι αυτή η Γενετικά Τροποποιημένη ποικιλία αραβόσιτου είναι δυνατόν να επιμολύνει το μέλι. Η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη νομιμοποίηση επιμολυσμένου μελιού από ΓΤΟ χωρίς να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Η Επιτροπή προτείνει ταυτόχρονα να τροποποιηθεί η Οδηγία για το Μέλι, ώστε να διασφαλίσει ότι κάθε επιμόλυνση του μελιού από ΓΤΟ δεν θα γίνεται γνωστή στους καταναλωτές.
“Όλοι αυτοί οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί που εισηγείται η Κομισιόν να επιτραπούν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα, δεν έχουν αξιολογηθεί ενδελεχώς και υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες από την αποτυχημένη διαδικασία αδειοδότησής τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται προδομένοι από την Κομισιόν, που αντί να τους προστατεύει, επιδιώκει τώρα να τα βάλει στο πιάτο μας από την πίσω πόρτα, υποκύπτοντας στις πολυετείς προσπάθειες των εταιριών για έγκριση. Μένει τώρα στις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών και το Συμβούλιο να απορρίψουν την καταστροφική αυτή πρόταση της Κομισιόν. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης”.
Για το ΓΤΟ καλαμπόκι 1507: http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2013/Commission-considers-backing-new-GM-crop-despite-gaps-in-its-safety-testing/
Για το SmartStax: http://www.testbiotech.org/en/smartstax
Για την διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στους μεταλλαγμένους σπόρους: http://www.stopthecrop.org/
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Μητρικός θηλασμός, το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.