Πηγή: Disabled.gr
Σκέφτεσαι να αποκτήσεις μωράκι και στο μυαλό σου στριφογυρίζουν αμέτρητες έγνοιες; Αγωνιάς για τις αλλαγές στο σώμα σου και στη λειτουργικότητά σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ενημερώσου για όσα βιώνουν οι περισσότερες έγκυες γυναίκες με κάκωση νωτιαίου μυελού, ώστε να είσαι προετοιμασμένη και να χαρείς την εγκυμοσύνη σου χωρίς φοβίες.
Μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι πολύ συνηθισμένη η αύξηση του βάρους και, κατ’επέκταση, η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος. Δραστηριότητες που μέχρι πρότινος γίνονταν με απόλυτη ανεξαρτησία (όπως μεταφορές, ντύσιμο, διαχείριση εντέρου), δεν μπορούν πια να γίνουν με τον ίδιο τρόπο, λόγω της αλλαγής στην ισορροπία του σώματος, αλλά και της κοιλιάς, που καθώς μεγαλώνει μειώνει σταδιακά την ορατότητα. Αντίστοιχα, δυσκολεύει η λειτουργία της αναπνοής, λόγω της πίεσης που ασκείται στο διάφραγμα. Σε ό,τι αφορά το αναπηρικό κάθισμα, συνήθως μπορεί να προσαρμοστεί όταν μια γυναίκα πάρει κιλά, αφαιρώντας τα πλαϊνά προστατευτικά/στηρίγματα, ή με μετατόπιση του κέντρου βάρους του αμαξιδίου, ή με κατάλληλη προσαρμογή της πλάτης, κ.ο.κ.
Αυτό σημαίνει πως μπαίνοντας στον 7ο μήνα, είναι σημαντικό να γίνονται ασκήσεις ισορροπίας, ενώ είναι πολύ πιθανό να απαιτείται σανίδα για τις μεταφορές από-και-προς το αναπηρικό κάθισμα, ακόμα και για γυναίκες με παραπληγία που ήταν πάντα αυτόνομες στις μεταφορές.
Όλες οι γυναίκες που διανύουν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, νιώθουν μεγάλη πίεση στην ουροδόχο κύστη, καθώς περιορίζεται σημαντικά η χωρητικότητά της. Κατά συνέπεια, όσες κάνουν διαλείποντες καθετηριασμούς, θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να καθετηριάζονται κάθε 2 ώρες, και ενδεχομένως συχνότερα, μιας και οι γυναίκες με ΚΝΜ πίνουν περισσότερο νερό προς αποφυγή των ουρολοιμώξεων. Για τον λόγο αυτό, αρκετές γυναίκες με ΚΝΜ επιλέγουν να βάζουν μόνιμο καθετήρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.
Πολύ συχνά επίσης, εμφανίζεται η ανάγκη χρήσης ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου από εγκύους με παραπληγία, τόσο προς το τέλος της εγκυμοσύνης όσο και μετά τη γέννηση του μωρού, μιας και μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα, περιορίζοντας την κόπωση. Αν διαπιστώσεις πως οι αντοχές σου εξασθενούν, μη διστάσεις να νοικιάσεις ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο για να διευκολύνεις την καθημερινότητά σου. Η εγκυμοσύνη είναι για όλες τις γυναίκες μια μικρή περιπέτεια – κάνε την όσο πιο ευχάριστη μπορείς, φροντίζοντας τον εαυτό σου και «ακούγοντας» προσεχτικά τις ανάγκες του σώματός σου.
Στο Disabled.GR και στο περιοδικό Αυτονομία θα βρείτε όλες τις ειδήσεις από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο για την Παραπληγία, την Τετραπληγία, την Ημιπληγία, τους Ακρωτηριασμούς, τις Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού, την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, την Μυοπάθεια, την Εγκεφαλική παράλυση, τις Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, την Πολιομυελίτιδα.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Οι πόνοι της περιόδου
- Γιατί η οστεοπόρωση προτιμά τις γυναίκες;
- Ο σίδηρος δεν είναι πανάκεια
- Πότε έρχεται η περίοδος
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.