Γρίππη

Άλλες ονομασίες

Ινφλουέντζα.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Λοίμωξη με τον ιό της γρίππης.

Παθογένεια

Μεταδίδεται εύκολα με τα σταγονίδια της αναπνοής και του βήχα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το κρύο είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου (αλλά και άλλων ιώσεων). Φαίνεται οτι σχετίζεται με κάποια ευαισθησία του ανοσολογικού μας συστήματος, που μας κάνει πιο ευάλωτους.Προκαλεί πνευμονία η οποία μπορεί να ακολουθηθεί απο δευτερογενείς λοιμώξεις που καταβάλουν τον ξενιστή.

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται και αυτό σε ιό (τον ιό του κοινού κρυολογήματος). Πάνω από 100 ιοί θεωρούνται οτι μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα. Μεταδίδεται και αυτό με τα σταγονίδια της αναπνοής. Δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθεί από τη γρίπη ελαφράς μορφής. Το κοινό κρυολόγημα όμως δεν παρουσιάζει τις βαρειές συστηματικές επιπλοκές που (σπάνια ευτυχώς) συνοδεύουν τη γρίππη. Το κοινό κρυολόγημα είναι νόσημα αποκλειστικά του ανθρώπου (και του πιθήκου). Δεν παρατηρείται σε άλλα θηλαστικά. Αντίθετα από γρίπη μπορεί να νοσήσουν πολλά θηλαστικά και πτηνά ακόμα.

Πρόληψη

Υπάρχει εμβόλιο για την γρίππη που χορηγείται ετησίως, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες.Τι είναι όμως το εμβόλιο; Το εμβόλιο αποτελείται από νεκρούς ή εξασθενημένους ιούς που δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν νόσο, αλλά είναι σε θέση να διεγείρουν το ανοσολογικό μας σύστημα να παράγει αντισώματα έναντι της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει σε μεγάλο βαθμό (όχι απόλυτα) από τον ιό της γρίπης. Παρασκευάζεται κάθε χρόνο με βάση την εμπειρία του προηγούμένου έτους σε σχέση με το ποιά στελέχη του ιού έκαναν την εμφάνισή τους. Ετσι, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο (περίπου τον Οκτώβριο), ωστε να δοθεί στον οργανισμό ο απαραίτητος χρόνος να παράγει τα αντισώματα εκείνα που θα τον προστατέψουν στην περίοδο που ενδημεί η γρίπη (Δεκέμβριο έως Μάρτιο). Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει πλέον αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα έχει τη μορφή ρινικού spray και όχι ενέσιμη, όπως τώρα.
Ποιοί πρέπει να κάνουν εμβόλιο της γρίπης; Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Τα άτομα που πρέπει να εμβολιάζονται είναι:

* Ατομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
* Ατομα που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, ειδικά της καρδιάς ή των πνευμόνων.
* Ατομα που πάσχουν από διαβήτη ή σοβαρής μορφής αναιμία.
* Ατομα με μειωμένη δράση του ανοσολογικού συστήματος (είτε από κάποιο νόσημα είτε γιατί παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).
* Επαγγελματίες του χώρου της Υγείας που έρχονται σε συχνή επαφή με τις παραπάνω ομάδες ατόμων.
Εκτός του εμβολίου μερικές φορές χορηγείται προληπτικάτο αντιικό αμανταδίνη.

Κλινική εικόνα

Πυρετός, ρίγη, βήχας και πονόλαιμος είναι τα αρχικά συμπτώματα. Στην συνέχεια εμφανίζονται δύσοσμα πτύελα και εικόνα πνευμονίας. Η συνήθης διάρκεια της νόσου είναι περίπου μια εβδομάδα αλλά μερικές φορές 2-3 ημέρες μετα απο το οξύ στάδιο της γρίππης εκδηλώνεται εκ νέου υψηλός πυρετός και βήχας. Αυτό είναι δηλωτικό δευτεροπαθούς πνευμονίας απο άλλη αιτία συνήθως σταφυλόκοκκο και είναι αρκετά βαρειά.

Διάγνωση

Με απομόνωση και καλλιέργεια του ιού και ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της γρίππης είναι συμπτωματική. Δεν υπάρχουν φάρμακα ειδικά για την καταπολέμηση του ιού. Το φάρμακο αμανταδίνη θεωρείται οτι έχει καλά αποτελέσματα ως αντι-ιικό φάρμακο, αλλά δίνεται σε ειδικές περιπτώσεις. Ετσι, παραμονή στο κρεβάτι, ζέστη, καλό φαγητό, πολλά φρούτα (που έχουν βιταμίνες), υγρά και αντιπυρετικά αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση της γρίππης. Οταν νιώσετε οτι ‘κολλήσατε γρίππη’ καλέστε το γιατρό σας. Αυτός θα κρίνει από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία σας και τα άλλα προβλήματα υγείας (αν υπάρχουν) αν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την κλασσική συντηρητική αγωγή.
Πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά; Η γρίππη προκαλείται από ιό και όχι από μικρόβιο. Ετσι – όπως συχνά λέγεται αλλά σπάνια εφαρμόζεται – τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της γρίππης. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν επιπλοκές της γρίππης (με κυριότερη την πνευμονία). Πρόκειται για ασθενείς με χρόνια νοσήματα κυρίως του αναπνευστικού, πολύ ηλικιωμένα άτομα ή ασθενείς με κάποιου βαθμού ανοσοκαταστολή.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΟΛΛΗΣΩ ΓΡΙΠΠΗ;

Η απάντηση είναι ναι, κι αυτό για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι οτι η γρίππη προκαλείται από πολλά στελέχη (παραλλαγές) του ιού. Δεν είναι ένας μόνο στέλεχος που ενοχοποιείται. Ο άλλος λόγος είναι οτι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει και πάλι νόσο, μιας και το ανοσολογικό μας σύστημα δεν θα τον αναγνωρίζει. Γι΄ αυτό και η γρίπη λέγεται εύστοχα ‘πονηρός’ ιός…!

Διαβάστε επίσης