Ωστόσο, μην πιστέψετε οτι μετά από ένα πακέτο τσιγάρα, θα “προστατευθείτε” τρώγοντας μια σαλάτα!
Πολλές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν οτι, όσοι είχαν στον οργανισμό τους τη χημική ουσία isothiocyanate, η οποία περιέχεται στα λαχανικά της κατηγορίας σταυρανθή, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο τού πνεύμονα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συστατικά που βρίσκονται στα συγκεκριμένα λαχανικά παράγουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στις επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στο καπνό των τσιγάρων, να βλάψουν το DNA φυσιολογικών κυττάρων.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να κόψουμε το κάπνισμα ή ακόμα χειρότερα ότι μετά από ένα πακέτο τσιγάρα αρκεί η κατανάλωση μιας σαλάτας… για προστασία.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Τα αμύγδαλα προστατεύουν από τον καρκίνο;
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.