Ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων ενδέχεται να παραμένει υψηλός, ακόμη και με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης (πιό σωστά “χοληστερόλης”) στο αίμα, αν η “κακή” (LDL) χοληστερόλη είναι υψηλή και η “καλή” (HDL) χοληστερόλη είναι χαμηλή.
Αύξηση της “καλής” χοληστερόλης μπορεί να προκύψει με μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, με μειωμένη πρόσληψη λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων με τη διατροφή και με τη συστηματική άσκηση.
Φυσιολογικές θεωρούνται τιμές της ολικής χοληστερόλης χαμηλότερες από 200 mg/dl, τιμές LDL χαμηλότερες από 160 mg/dl και τιμές της HDL χοληστερόλης πάνω από 40 mg/dl. Μικρές διακυμάνσεις μπορεί να υπάρξουν ανάλογα το εργαστήριο και τα εκάστοτε διεθνή standards.
Διαβάστε επίσης
- Ένα ποτηράκι για γερή καρδιά!
- Μπορεί το μανιτάρι Κόρντισεπς να καταπολεμήσει την χοληστερόλη;
- Χοληστερίνη: Δεν είναι πάντα κακή
- Έχω χοληστερίνη. Τι να τρώω και τι όχι;
- Αυξημένες τρανσαμινάσες. Τι μπορεί να σημαίνουν;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.