Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο νεόπλασμα στις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιο σε γυναίκες κάτω των 30. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν την τάση του καρκίνου του πνεύμονα να καταλάβει την πρώτη θέση στο γυναικείο πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε κάθε μορφής καρκίνο, η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καρκίνο του μαστού. Επιπρόσθετα, η πρώϊμη διάγνωση και αντιμετώπιση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και για την αισθητική αποκατάσταση του μαστού μετά την επέμβαση.
Τα σημαντικότερα προληπτικά μέτρα για τον καρκίνο του μαστού είναι:
- η αυτοεξέταση του μαστού: 10 λεπτά το μήνα μπορεί να αποβούν σωτήρια. Η αυτοεξέταση περιλαμβάνει την επισκόπηση του μαστού (όρθια στον καθρέφτη με τα χέρια στη μέση) και την ψηλάφηση με ήπιες κυκλικές κινήσεις (ξαπλωμένη με το ένα χέρι σαν προσφέφαλο και το άλλο χέρι να ψηλαφά τον απέναντι μαστό). Ωστόσο, ρωτήστε το γιατρό σας την πρώτη φορά, για να μάθετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε. Καθιερώστε τη συνήθεια αυτή την ίδια μέρα κάθε μήνα, την 8η με 10η ημέρα της περιόδου, αν υπάρχει περίοδος, ή οποιαδήποτε μέρα πχ την 1η ή την 30η του μήνα αν δεν υπάρχει περίοδος. Η γυναίκα μπορεί έτσι να αντιληφθεί έγκαιρα κάθε αλλαγή στούς μαστούς, ακόμα και μικρή, και να ζητήσει ιατρική συμβουλή. Στην αρχή η αυτοεξέταση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτική, με την απόκτηση όμως της εμπειρίας που προσφέρει ο χρόνος γίνεται πολύτιμη.
- Η εξέταση των μαστών από γιατρό: μία φορά το χρόνο από τον οικογενειακό γιατρό ή το χειρουργό αν υπάρχουν ειδικά προβλήματα.
- η μαστογραφία: Όλες οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών και μέχρι τα 70, θα πρέπει να υποβάλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο. Μεγάλη συζήτηση γίνεται αν η (προληπτική) μαστογραφία θα ξεκινήσει στα 50 ή στα 40 και αν θα γίνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια ή και αργότερα. Κάποιοι πιστεύουν (βάσιμα, κατά την άποψή μας) οτι πρέπει να συνεχίζεται και μετά τα 70. Ωστόσο, τις ειδικές παραμέτρους θα τις καθορίσει κάθε φορά ο θεράπων γιατρός. Κάνετε λοιπόν μια επίσκεψη στο γιατρό σας κοντά στα 40 έτη της ηλικίας σας. Θεωρείται αυτονόητο οτι σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού από την οικογένεια ο έλεγχος είναι πρωϊμότερος, πλέον συχνός και πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση.
Σημειώστε οτι δεν κάνουμε ποτέ εξετάσεις επειδή το ακούσαμε ή το διαβάσαμε κάπου. Κάνουμε μόνο κατόπιν συμβουλής του γιατρού, που μας εξέτασε.
Μπορεί, λοιπόν, να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού; Η απάντηση είναι: ΝΑΙ, σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Διαβάστε επίσης
- Τα αμύγδαλα προστατεύουν από τον καρκίνο;
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Οι πόνοι της περιόδου
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Τελικά τι φοβούνται η Μαρία Κορινθίου, η Τόνια Σωτήροπουλου, η Κατερίνα Γκαγκάκη και η Χρύσα Κατσαρίνη;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.