Οι ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες είναι ασταθή χημικά μόρια οξυγόνου που καταστρέφουν τα μόρια του σώματος μας και σχετίζονται με την αρτηριοσκλήρυνση τη γήρανση και τον καρκίνο. Δημιουργούνται κύριως απο τη διάσπαση του μορίου του νερού στον οργανισμό.
Υπάρχουν διάφορες ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες. Αυτές βρίσκονται ειτε σε διάφορες τροφές είτε είναι ιχνοστοιχεία και λέγονται αναγωγικές ουσίες. Τέτοιες ουσιες είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το ασκορβικό οξύ, η ρετινόλη, οι φλαβόνες και άλλες.
Τροφές που περιέχουν αυτές τις ουσίες είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, το τσάι, το σκόρδο κλπ. Πολλοί σήμερα συνιστούν την καθημερινή χορήγηση αντιοξειδωτικών βιταμινών ως συμπλήρωμα στην καθημερινή δίαιτα.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Πρωϊνό. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
- Σκόρδο: ένας παλιός, καλός φίλος
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.