Ασπιρίνη, κορτιζόνη και μή στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι τα κυριότερα φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται, όταν έχει κανείς έλκος.
Η ασπιρίνη (ένα από τα πλέον χρήσιμα και αποτελεσματικά φάρμακα) δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν έλκος, ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτό είναι σε έξαρση. Η λήψη ασπιρίνης σχετίζεται με τα περισσότερα περιστατικά γαστρορραγίας που συναντώνται στην κλινική πράξη.
Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν και για την κορτιζόνη με όλες τις μορφές της και για τα μη στεροειδή αντιφλεμονώδη. Τα τελευταία είναι φάρμακα που χορηγούνται συχνά σε αρθρίτιδες και άλλα επώδυνα σύνδρομα (όπως η δυσμηνόρροια στις γυναίκες, ο πόνος δηλαδή κατά τη διάρκεια της περιόδου)
Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί παρακεταμόλη (Depon, Apotel, Panadol κλπ).
Σε κάποιες περιπτώσεις το θεραπευτικό όφελος μπορεί να υπερτερεί του κινδύνου από τη χορήγηση, αλλά αυτό είναι κάτι που αποφασίζει μόνο ο γιατρός.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων
- Φαρμακογενής βήχας
- Αυξημένες τρανσαμινάσες. Τι μπορεί να σημαίνουν;
- Τι φαρμακεία θέλουμε; Ας σκεφτούμε…
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.