Συμβαίνει συχνά, ένας ιατρικός όρος να είναι “δημοφιλής” και πολλοί να τον υιοθετούν κάνοντας μόνοι τους “διάγνωση”, ενώ το νόσημα που περιγράφει ο όρος αυτός είναι σπάνιο και πιθανότατα δεν τους αφορά καθόλου.
Ετσι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποιες τροφές, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς μόνο ένα 2% του ενήλικου πληθυσμού υπολογίζεται ότι έχει κάποια τροφική αλλεργία.
Στις ΗΠΑ ένας στους τρεις ενήλικες πιστεύει ότι είναι αλλεργικός σε κάποια τρόφιμα, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες δεν ξεπερνά το 2%. Όταν κάποιος έχει τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στην κατανάλωση της τροφής στην οποία υπάρχει αλλεργία, παράγοντας ισταμίνη. Η τροφική αλλεργία διαγιγνώσκεται μόνο από γιατρό, με ειδικές εξετάσεις.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες μορφές τροφικής δυσανεξίας, όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει κάποια συστατικά των τροφών, ιδίως όταν αυτές καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η τροφική δυσανεξία δεν έχει άμεση σχέση με το σωματικό βάρος και την παχυσαρκία.
Διαβάστε επίσης
- Έχω φαγούρα, είναι σοβαρό;
- Reishi (Ganoderma Lucidum) – καρδιαγγειακά οφέλη
- Τα Φαρμακευτικά Μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αλλεργίες την άνοιξη
- Τί είναι ηωσινοφιλία;
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.