Πολλά έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για την θαλασσοθεραπεία και τα αποτελέσματά της στο ανθρώπινο δέρμα. Σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε τα θεραπευτικά οφέλη αν σκεφτείτε πόσο αναζωογονητική μπορεί να είναι μια βουτιά στη θάλασσα! Τι ακριβώς όμως είναι η θαλασσοθεραπεία και τι μπορεί να κάνει για εσάς; Το αντικείμενο της θαλασσοθεραπείας στρέφεται γύρω από τα οφέλη των μεταλλικών στοιχείων της θάλασσας και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να θεραπευτούν ή να υποβοηθηθούν καταστάσεις τόσο παθολογικές όσο και αισθητικές. Το θαλάσσιο νερό περιέχει μικρά θαύματα καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ιώδιο, φώσφορο, μαγνήσιο, αμινοξέα και λιπαρά οξέα τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό αποδίδοντας τα ανάλογα ευεργετικά-ιαματικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη φυκιών ανά τον κόσμο που επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες και παρέχουν μεταβολική διέγερση, αντιφλεγμονώδη δράση, βαθιά απολέπιση αλλά και ενυδάτωση, τα οποία αποξηραίνονται και μέσα από ειδικές διεργασίες κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης. Με αυτή τη μορφή χρησιμοποιούνται σε μάσκες σώματος και προσώπου ή εμπεριέχονται σε προϊόντα περιποίησης για το σπίτι και τη μπανιέρα σας. Τα φύκια βρίσκονται στη θάλασσα σε διάφορα χρώματα (μπλε, κόκκινα, πράσινα) και οι ιδιότητές τους ποικίλουν: καταπολεμούν τις φλεγμονές, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό, απολεπίζουν και ενυδατώνουν το δέρμα.
Η σύγχρονη θαλασσοθεραπεία παίζει μεγάλο και πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και θεραπεία των σύγχρονων “ασθενειών” της εποχής: του άγχους, της υπερκόπωσης, της κακής διατροφής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ήπιας κατάθλιψης. Η θαλασσοθεραπεία εφαρμόζεται και σε καταστάσεις όπου υπάρχουν παθολογικά προβλήματα όπως αυτά της αρθρίτιδας, ρευματισμών, κυκλοφοριακά και αναπνευστικά προβλήματα,τραυματισμούς από σπορ, παχυσαρκία και άλλα πολλά. Είναι μια αντιμετώπιση βασισμένη στην ενέργεια της φύσης με τρομερά αναζωογονητικά αποτελέσματα και χωρίς τις παρενέργειες που παρουσιάζουν τα περισσότερα φάρμακα.
Η θαλασσοθεραπεία όμως δεν εφαρμόζεται μόνο στις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και στον τομέα της αισθητικής προκειμένου να βοηθήσει την αντιμετώπιση της γήρανσης, της κυτταρίτιδας και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την αισθητική περιποίηση προσώπου και σώματος. Στις θεραπείες αυτές περιλαμβάνεται και η εφαρμογή συγκεκριμένων προϊόντων των οποίων τα συστατικά βασίζονται στα μεταλλικά στοιχεία της θάλασσας και έχουν εκπληκτική επίδραση στο δέρμα με αποτέλεσμα ολοκληρωτική ανανέωση.
Η θαλασσοθεραπεία εφαρμόζεται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα θαλασσοθεραπείας τα οποία βρίσκονται κοντά σε καθαρή θάλασσα, χρησιμοποιούν καθαρό θαλασσινό νερό και βρίσκονται υπό την επίβλεψη γιατρών, διαιτολόγων, φυσιοθεραπευτών, αισθητικών και κινησιολόγων. Τέτοιου είδους κέντρα υπάρχουν πλέον σχεδόν σε κάθε χώρα ανά τον κόσμο που βρέχεται από θάλασσα, με παράδοση στο αντικείμενο αυτό την Γαλλία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά κέντρα θαλασσοθεραπείας, τουλάχιστον στη χώρα μας, λόγω του τεράστιου κόστους κατασκευής τους και των προϋποθέσεων που πρέπει να τηρούν όσο αφορά τις εκτάσεις και το καθαρό θαλασσινό νερό. Τα λίγα όμως που βρίσκονται σε λειτουργία είναι οργανωμένα και παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Το σίγουρο είναι ότι αξίζει έστω και να επισκεφτεί κάποιος έναν τέτοιο χώρο ή ακόμα καλύτερα να γευτεί και τις θεραπείες του!
Η θαλασσοθεραπεία κάνει για όλους είτε θεραπευτικά είτε προληπτικά είτε απλά για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Το μοναδικό μειονέκτημα που σας επηρεάζει άμεσα είναι το κόστος που χρειάζεται να καταβάλλει κάποιος για να μπορέσει να απολαύσει την κούρα μέσα στα κέντρα αυτά το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο! Το μεγάλο αυτό κόστος καθώς και ο χρόνος που πρέπει να διατεθεί για μια ολοκληρωμένη περιποίηση καθιστούν την θαλασσοθεραπεία μια θεραπεία για λίγους!
Διαβάστε επίσης
- Αντιμετωπίζονται ασθένειες με θαλασσοθεραπεία;
- Γνωρίστε τη γοητεία της αισθησιακής γυναίκας
- Θαλασσοθεραπεία
Πτυχιούχος των ΤΕΙ Αθηνών. Επιπρόσθετες σπουδές στο επαγγελματικό μακιγιάζ, permanent make up και εναλλακτικές θεραπείες. Έχει συνεργαστεί με έγκριτους ιατρούς των ειδικοτήτων πλαστικής και δερματολογίας. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε ειδικές στήλες περιοδικών, και έχει ασχοληθεί με την Αισθητική Γυμναστική.