Η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό που αυξάνει τη νευρική δραστηριότητα. Μιμείται τη δράση της ορμόνης επινεφρίνης, ένα φυσικό διεγερτικό που προκαλεί φυσιολογική αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και της πίεσης του αίματος. Έρευνες έδειξαν ότι μετά από εκτεταμένη χρήση νικοτίνης, η καρδιά ενός καπνιστή ανταποκρίνεται λιγότερο στην επινεφρίνη, η οποία υποχρεώνει την καρδιά να επιταχύνει για να αντεπεξέρθει στις επιπλέον απαιτήσεις της άσκησης. Αυτή η ανταπόκριση μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Ο Αμερικάνικος Καρδιακός Οργανισμός ανέφερε ότι αν οι καρδιακοί σφυγμοί αποτύχουν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνεται 5 φορές το ρίσκο για καρδιακό επεισόδιο ή θάνατο, στο οποίο οι μη καπνιστές με φυσιολογικό καρδιακό σφυγμό μπορούν να ανταποκριθούν.
Οι καπνιστές που θέλουν να ασκηθούν πρέπει να συμβουλεύοντια το γιατρό τους. Γενικά οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν μετρημένη φυσική άσκηση για τους καπνιστές, μαζί με ένα πρόγραμμα για το σταμάτημα του καπνίσματος. Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το κάπνισμα και να χάσεις τα κιλά που πήρες καπνίζοντας.
Μια μελέτη (Αρχεία Παθολογίας, 14 Ιουνίου 1999) βρήκε ότι η άσκηση βοηθάει τους καπνιστές να αποφύγουν το κάπνισμα από απλό άγχος και ελαττώνουν την ανησυχία για αύξηση βάρους (το βάρος που κερδίζουν είναι το μισό σε ποσοστά απ αυτό που κερδίζουν οι μη καπνιστές κατά τη διάρκεια της άσκησης).
Για να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει να κάνεις τα
ακόλουθα :
-Ιατρικό έλεγχο πριν ξεκινήσεις πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.
-Ξεκίνα αυτό το πρόγραμμα αργά και αύξησε βαθμιαία. Αν, κατά τη
διάρκεια που γυμνάζεσαι, αρχίζεις και αναπνέεις γρήγορα, μείωσε την
ένταση. Επίσης, σταμάτα την άσκηση αν αισθάνεσαι σφίξιμο στο στήθος
ή έχεις άλλα καρδιακά προβλήματα.
-Αύξησε τα διαλείμματα που κάνεις στο πρόγραμμά σου μέχρι να
φτάσεις να ασκείσαι για 45 με 60 λεπτά.
-Να γυμνάζεσαι 3 φορές την εβδομάδα.
-Διάβασε ένα βιβλίο για το κάπνισμα και πάρε
ιδέες για γυμναστική, για αλλαγή συμπεριφοράς και κινήτρων.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Συστηματική άσκηση και μακροζωία: πού, πώς, πότε και γιατί;
- Σακχαρώδης διαβήτης: Μάθε και προφυλάξου
- Κρύα χέρια και πόδια
- Βελονισμός: Μια ευεργετική θεραπεία
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Αθηνών Ειδικότητα Κολύμβηση. 1985 Καλύτερος Έλληνας Αθλητής Πρωταθλητής Ευρώπης Κατηγορίας Νέων. Κάτοχος Δεκαεπτά (17) Πανελληνίων Επιδόσεων όλων των κατηγοριών. 1995-1998 Παρουσιαστής Πρωινής εκπομπής “Μεταξύ μας” MEGA Channel. 1998 Υπεύθυνος Κολύμβησης στο “Olympic Sport Village” Διετέλεσε Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης.