Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Θεωρία, τα πέντε βασικά συστατικά του υλικού κόσμου είναι το νερό, η φωτιά, το ξύλο, το μέταλλο και η γη. Τα στοιχεία αυτά, έχουν ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά και βρίσκονται σε αδιάκοπη μεταβολή, αλληλεξάρτηση και αλληλοεπίδραση. Κάθε τι στο περιβάλλον αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό, σχετίζεται αποκλειστικά με ένα από τα παραπάνω πέντε στοιχεία (Νόμος των Πέντε Στοιχείων). Με βάση τα χαρακτηριστικά τους μπορούμε να διακρίνουμε τις πέντε γεύσεις, τα πέντε συναισθήματα, τις πέντε εποχές, τις πέντε διευθύνσεις, τα πέντε όργανα, τα πέντε σπλάγχνα.
Με ανάλογο τρόπο είναι δυνατό να ορίσουμε τους πέντε τύπους της προσωπικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του ανθρώπου, τα βασικά δηλαδή στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του.
Το στοιχείο Νερό
Το Νερό αντιπροσωπεύει την συσσώρευση και την αποθήκευση της ενέργειας (πολλές πηγές εκβάλλουν το νερό τους σε μικρότερους παραπόταμους) αλλά και την δύναμη της θέλησης να επιτύχει κάποιο σκοπό (όταν ρυάκια γεμίσουν νερό γίνονται ορμητικοί χείμαρροι και συμπαρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους). Aντιπροσωπεύει επίσης τις εξελικτικές αλλαγές, την εσωτερική δύναμη και την αυτοπεποίθηση. Στο στοιχείο Νερό συμπεριλαμβάνεται ο τύπος του ανθρώπου με την ισχυρή θέληση αλλά και ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους, που δεν απογοητεύεται από τις δυσκολίες ή τους κινδύνους, δρώντας κάτω από την επίδραση της εσωτερικής του δύναμης και της πίστης του στο σκοπό. Όταν διαταράσσεται η αρμονική ισορροπία του Γιν και του Γιανγκ, η προσωπικότητα μεταβάλλεται. Σε περίσσεια του Γιανγκ το άτομο γίνεται φιλόδοξο, αδίστακτο και απερίσκεπτο. Καταστέλλει τον φόβο και είναι διαρκώς σε εγρήγορση προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο των καταστάσεων. Αναζητεί την ασφάλεια εξουσιάζοντας τους άλλους. Σε περίσσεια του Γιν ο τύπος Μέταλλο χάνει την ενεργητικότητά του, παραιτείται από τις επιδιώξεις του, απογοητεύεται από τις δυσκολίες και τον κίνδυνο και παραδίδεται στο πεπρωμένο του.
Το στοιχείο Φωτιά
Η Φωτιά αντιπροσωπεύει το πνεύμα, τη συνείδηση, την αγάπη, την στοργή, τη χαρά, την επικοινωνία και την έκφραση των ιδεών και συναισθημάτων. Είναι αυθόρμητη, δραστήρια και κοινωνική. Στο στοιχείο Φωτιά συμπεριλαμβάνεται ο τύπος του ανθρώπου που αγαπά και εκφράζει με ηρεμία το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό του, που είναι δραστήριος και χαρούμενος. Είναι ο τύπος που ισορροπεί και προσαρμόζεται εύκολα αντιδρώντας με σκέψη, σύνεση και νηφαλιότητα. Όταν το Γιανγκ βρίσκεται σε περίσσεια, ο τύπος Φωτιά γίνεται ευερέθιστος, υπερενθουσιώδης, υπερβολικά ομιλητικός, κοινωνικά και σεξουαλικά υπερδραστήριος, ανεύθυνος και παρουσιάζει τάσεις αυτοκαταστροφής. Σε περίσσεια του Γιν το άτομο γίνεται σοβαρό, μελαγχολικό, χάνει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τη ζωή και απομονώνεται από τους συνανθρώπους του.
Το στοιχείο Ξύλο
Το Ξύλο αντιπροσωπεύει την έμπνευση, τη διορατικότητα, τη φαντασία, την παραγωγικότητα, την ανεξαρτησία και την ελεύθερη έκφραση. Στο στοιχείο Ξύλο συμπεριλαμβάνεται ο τύπος του ανθρώπου που είναι έμπιστος και διορατικός, που έχει χαράξει από πριν την πορεία του και περιμένει υπομονετικά να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχία του. Είναι δυνατός και ανεξάρτητος αλλά ταυτόχρονα ικανός να εκφράσει την προσωπικότητά του ήρεμα και αρμονικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Όταν περισσεύει το Γιανγκ τα άτομα γίνονται ανυπόμονα, ευερέθιστα, επιθετικά και βίαια στη συμπεριφορά τους, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. Σε περίσσεια του Γιν οι τύποι Ξύλο είναι ανασφαλείς, χάνουν την αυτοεκτίμησή τους, αδυνατούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και αναζητούν την καθοδήγηση τρίτων.
Το στοιχείο Μέταλλο
Το Μέταλλο αντιπροσωπεύει την αδιάλειπτη λειτουργία της αναπνοής, τη δραστηριότητα, την ενεργητικότητα και τη γνώση μέσα από την εμπειρία. Στο στοιχείο Μέταλλο συμπεριλαμβάνεται ο τύπος του ανθρώπου που δεν απελπίζεται από την αποτυχία, θεωρώντας την μια φυσιολογική διαδικασία στην απόκτηση γνώσης και εμπειρίας. Συμμετέχει στις κοινωνικές δραστηριότητες, είναι ειλικρινής στις σχέσεις του, δέχεται τις απόψεις των άλλων και μεταδίδει τη γνώση του χωρίς να φοβάται την αποτυχία. Σε καταστάσεις περίσσειας του Γιανγκ, οι τύποι που ανήκουν στο στοιχείο Μέταλλο προσπαθούν να “πνίξουν” την θλίψη τους μεταβιβάζοντας στους άλλους τα προβλήματά τους και δημιουργούν νέες σχέσεις που τις χρησιμοποιούν απλά και μόνο για να καταπραΰνουν τον πόνο που προκάλεσε η αποτυχία τους. Σε περίσσεια του Γιν τα άτομα αδυνατούν να κτίσουν νέες σχέσεις φοβούμενοι την αποτυχία, αποσύρονται από τις δραστηριότητες της ζωής και ζουν με τις αναμνήσεις του παρελθόντος.
Το στοιχείο Γη
Η Γη αντιπροσωπεύει την ύλη, τη σταθερότητα και την πρακτικότητα, τη θρέψη, την ανησυχία και το ενδιαφέρον για τους άλλους, το αναλυτικό πνεύμα και την πρόνοια. Στο στοιχείο Γη συμπεριλαμβάνεται ο τύπος του ανθρώπου που διαθέτει γαλήνιο πνεύμα και λογική σκέψη, που μπορεί εύκολα να τα μετατρέψει σε πράξη. Έχει σταθερή και ευχάριστη προσωπικότητα, ενδιαφέρεται, ανησυχεί και υποστηρίζει τους άλλους, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται φορτικός. Όταν περισσεύει το Γιάνγκ, τα άτομα που ανήκουν στο στοιχείο Γη κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια, χρησιμοποιούν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την προσοχή των άλλων, περιορίζουν την ανεξαρτησία τους και γίνονται φορτικοί και καταπιεστικοί στους συνανθρώπους τους. Σε καταστάσεις περίσσειας του Γιν τα άτομα είναι διαρκώς ανήσυχα, αδυνατούν να μεταβιβάσουν την ενεργητικότητά τους σε πράξη και είναι ανικανοποίητα αφού αντιλαμβάνονται την αδυναμία τους να στηρίξουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Διαβάστε επίσης
- Μπορεί το μανιτάρι Κόρντισεπς να καταπολεμήσει την χοληστερόλη;
- Μανιτάρι Ερίκιο το Αγκαθωτό: Ευρεία Δραστικότητα
- Reishi (Ganoderma Lucidum) – καρδιαγγειακά οφέλη
- Τα Φαρμακευτικά Μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αλλεργίες την άνοιξη
- Οφέλη Reishi (Ganoderma Lucidum) στη Γονιμότητα
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων το 1991. Ειδίκευση στην Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ. Μετεκπαίδευση στην Κλινική Ογκολογία. Δίπλωμα στον Ιατρικό Βελονισμό από το European Centre for Peace and Development των Ηνωμένων Εθνών. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωπός της στο Διεθνές Συμβούλιο Ιατρικού Βελονισμού (ICMART).