Πρωινή ναυτία της κύησης: Yπάρχει θεραπεία;

Η πρωινή ναυτία της κύησης, πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματά της, δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Η πρωινή ναυτία και ο εμετός είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Αν και διεθνώς έχει επικρατήσει ο όρος πρωινή ναυτία (morning sickness), τα συμπτώματα είναι δυνατό να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Οι στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι 50-70 % των εγκύων γυναικών θα παρουσιάσουν τα συμπτώματα μέχρι τη 16η εβδομάδα της κύησης (100η ημέρα) και από αυτές, το 20 % θα συνεχίσουν να έχουν ενοχλήματα για μεγαλύτερο διάστημα. Αν και τα συμπτώματα είναι ήπια, εν τούτοις είναι δυνατό να επηρεάσουν την ψυχική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα της εγκύου. Ευτυχώς σπάνια και σε ποσοστό 0,5 – 2 % των εγκύων γυναικών, θα εμφανιστούν εντονότερα συμπτώματα που θα απαιτήσουν ίσως την εισαγωγή της εγκύου σε νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σημεία της αφυδάτωσης και της έλλειψης ηλεκτρολυτών και βιταμινών (υπερέμεση της κύησης).

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ;

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου της πρωινής ναυτίας δεν έχει κατανοηθεί ακόμα. Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, όπως έλλειψη βιταμίνης Β, ενδοκρινικές μεταβολές και ιδίως η ορμόνη της κύησης (β χοριακή γοναδοτροπίνη), υπερλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ελάττωση του τόνου του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα και μεταβολή της ηλεκτρικής δραστηριότητας των μυϊκών ινών του στομάχου, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Καμία όμως από της απόψεις αυτές δεν είναι ικανή να ερμηνεύσει πλήρως το σύνδρομο αυτό.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;

Η πρωινή ναυτία της κύησης, πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματά της, δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για τη μητέρα ή το έμβρυο. Η υπερέμεση της κύησης, αν και σοβαρότερη κατάσταση, επίσης δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου, εφόσον αντιμετωπισθεί με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών.

ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ;

Αν και δεν είναι δυνατόν από πριν να διαπιστωθεί αν μια γυναίκα διατρέχει τον κίνδυνο να εμφανίσει υπερέμεση της κύησης, μερικοί ερευνητές θεωρούν πως οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες:
· Νεαρή ηλικία της εγκύου
· Προϋπάρχουσα παχυσαρκία
· Δίδυμη κύηση
· Πρώτη κύηση
· Υπερέμεση σε προηγούμενη κύηση
· Ιστορικό αποβολών

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΝΑΥΤΙΑΣ;

Εφόσον δεν συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, αυτό που πραγματικά κρίνεται απαραίτητο είναι να πεισθεί η έγκυος πως πρόκειται για μια παροδική κατάσταση. Τα συμπτώματα θα βελτιώνονται όσο προοδεύει η εγκυμοσύνη και μετά τον 4ο μήνα συνήθως εξαφανίζονται.

Διατροφικές οδηγίες

Απλές διατροφικές συμβουλές και παρεμβάσεις στην καθημερινή δραστηριότητα της εγκύου, που μπορούν να τη βοηθήσουν να προλάβει ή να αντιμετωπίσει τα ενοχλήματα είναι:

1. Να αποφεύγει τα μεγάλα γεύματα και να προτιμά να τρωει συχνά και μικρές ποσότητες τροφής.
2. Να πίνει άφθονα υγρά μία τουλάχιστον ώρα μετά το γεύμα και όχι ταυτόχρονα με αυτό έτσι ώστε να αποφευχθεί ο γαστρικός φόρτος.
3. Να αποφεύγει τις λιπαρές τροφές (βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, τηγανητά) και τα φαγητά που στο μαγείρεμα αναδίδουν έντονες οσμές.
4. Να σηκώνεται από την καρέκλα μετά το γεύμα και να ξαπλώνει τουλάχιστον μισή ώρα μετά από αυτό. Έτσι θα περιοριστεί η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο.
5. Να προτιμά γιαούρτι, γάλα, χυμούς ή ψωμί πριν την νυκτερινή κατάκλιση.
6. Αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα να τρωει ψωμί, δημητριακά ή crackers.
7. Τα ανθρακούχα ροφήματα ή το μεταλλικό νερό (σόδα) είναι δυνατό να περιορίσει τη δυσφορία.

Βελονισμός

Πρωινή ναυτία της κύησης: Yπάρχει θεραπεία;Ο βελονισμός αποτελεί μια ασφαλέστατη και αποτελεσματική παρέμβαση, που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Το σημείο που χρησιμοποιείται, ανήκει κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στο Μεσημβρινό του Περικαρδίου (Περικάρδιο 6 ή Neiguan) και εντοπίζεται στο αντιβράχιο, τρία περίπου δάκτυλα από την καμπτική πτυχή του καρπού, ανάμεσα στους δύο τένοντες. Η αποτελεσματικότητα του σημείου αυτού όσον αφορά την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμέτου, έχει καταδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή ιατρικό τύπο. Ο βελονισμός εκτελείται με αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσεως και το βάθος εισόδου της βελόνας δεν υπερβαίνει το μισό εκατοστό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της βελόνας η δέσμη ενέργειας από συσκευή LASER. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Πρωινή ναυτία της κύησης: Yπάρχει θεραπεία;Παραλλαγή της μεθόδου αυτής αποτελεί η μάλαξη (μασάζ) και η πίεση του σημείου από την ίδια την έγκυο. Με τον αντίχειρα του αντίθετου χεριού, ασκείται μέτρια πίεση και συγχρόνως μάλαξη με ελαφρές κυκλικές κινήσεις, για 5 περίπου λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα ή όταν υπάρχουν συμπτώματα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές ελαστικές ταινίες (Sea Bands) που η έγκυος εφαρμόζει σαν βραχιόλι, στην περιοχή που βρίσκεται το σημείο. Επειδή όμως η πίεση που μπορούν οι επίδεσμοι αυτοί να ασκήσουν μπορεί να είναι ανεπαρκής ή αντίθετα πολύ ισχυρή και παρατεταμένη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους. Νεότερης τεχνολογίας συσκευή, που επίσης εκμεταλλεύεται τις αντιεμετικές ιδιότητες του σημείου βελονισμού Περικάρδιο 6, έχει πάρει έγκριση από την οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α (FDA) και ήδη κυκλοφορεί στο εμπόριο με την επωνυμία ReliefBand. Η συσκευή αυτή που εφαρμόζεται σαν βραχιόλι στο σημείο, απελευθερώνει ρεύμα μικρής έντασης (0-35 mA), δρώντας έτσι σαν συσκευή διαδερμικής νευροηλεκτρικής διέγερσης (TENS).

Και αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται;

Αν όλα τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν σταθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας ή οι έμετοι αυξάνουν σε συχνότητα, τότε ο γιατρός είναι σε θέση να συστήσει φαρμακευτική αγωγή η οποία συνήθως περιλάμβάνει αντιεμετικά (μετοκλοπραμίδη) ή αντιϊσταμινικά (διφαινυδραμίνη – προμεθαζίνη) φάρμακα. Στις περιπτώσεις υπερέμεσης της κύησης όπου τα σημεία της αφυδάτωσης είναι εμφανή, συστήνεται εισαγωγή σε νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι απώλειες.

Διαβάστε επίσης