Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα και όχι νόσος και εμφανίζεται συνήθως σαν πόνος στο στήθος. Είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Από κάτω κρύβεται ένας ύπουλος εχθρός η στεφανιαία νόσος, η οποία οφείλεται στην στένωση των αγγείων της καρδιάς, δηλαδή των στεφανιαίων αρτηριών.
Δεν πρέπει ποτέ να «υποτιμούμε» τη στηθάγχη! Είναι ένας εχθρός της υγείας μας που πρέπει να τον γνωρίζουμε, να τον αξιολογούμε και να τον θεραπεύουμε.
Η στηθάγχη συνήθως εμφανίζεται σαν πόνος στο πρόσθιο μέρος του στήθους (αριστερά του στέρνου). Πολλές φορές θυμίζει «σφίξιμο», «δάγκωμα» ή μπορεί να εμφανίζεται σαν δυσκολία στην αναπνοή.
Αρκετές φορές επεκτείνεται στο λαιμό, στον αριστερό ώμο, (θυμηθείτε τις περιοχές που καλύπτει ένα κασκόλ), αλλά και στο αριστερό χέρι, ιδίως στον αγκώνα, στον καρπό και στα μικρά δάκτυλα.
Πότε εμφανίζεται η στηθάγχη;
Η στηθάγχη μπορεί να εμφανιστεί μετά από κάποια δραστηριότητα, όπως μετά από σωματική άσκηση (τρέξιμο, άρση βαρών), στο βάδισμα (ιδίως στην ανηφόρα), μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, στο έντονο ψύχος, μετά από την σεξουαλική πράξη.
Εάν η στένωση των αγγείων είναι πιό σοβαρή, τότε η στηθάγχη εμφανίζεται και κατά την διάρκεια της ηρεμίας στην ανάπαυση ή μπορεί να μας σηκώσει από το κρεβάτι στη διάρκεια του ύπνου. Σημαντικό στοιχείο είναι η διάρκεια του πόνου. Η στηθάγχη κρατά 10 – 20 λεπτά το πολύ μισή ώρα.
Τα τσιμπήματα του αισθανόμαστε για δευτερόλεπτα στο στήθος ΔΕΝ είναι στηθάγχη.
Πόνος που κρατά ώρες ή και ημέρες στην θώρακα ΔΕΝ είναι στηθάγχη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
Είναι στηθαγχικός πόνος που κρατά πάνω από μισή ώρα και συνοδεύεται (συνήθως) από εμέτους και κρύο ιδρώτα
Τι ενέργειες κάνουμε στην στηθάγχη;
Η στηθάγχη είναι από τις καταστάσεις εκείνες που πρέπει να εκτιμώνται πάντοτε από τον γιατρό σας.
Ο πόνος αυτός συνήθως είναι πρωτόγνωρος. Εάν συνεχίζει πριν καταφύγουμε στον ιατρό, καλό θα είναι να πάρουμε μια ασπιρίνη (αν δεν υπάρχει γνωστός λόγος για το αντίθετο. π.χ. έλκος δωδεκαδακτύλου).
Το ιδεώδες θα ήταν να γίνει καρδιογράφημα (Η.Κ.Γ.) κατά τη διάρκεια του πόνου για μια πρώτη άποψη. Στην πορεία της διάγνωσης μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις όπως η δοκιμασία κοπώσεως, σύγχρονη απεικόνιση καρδιάς, το σπινθηρογράφημα με θάλλιο και τέλος η στεφανιογραφία.
Πώς θεραπεύεται η στηθάγχη;
Η στηθάγχη, όπως είπαμε, είναι συνδεδεμένη (κυρίως) με την στεφανιαία νόσο. Οι αθηρωματικές πλάκες (που δημιουργούνται από την χοληστερίνη) στενεύουν τον αυλό των αγγείων) και εμποδίζουν την αιμάτωση και οξυγόνωση της καρδιάς.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ.
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το φύλο (άντρες κυρίως 40 ετών) που δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
Όμως παράγοντες όπως η χοληστερίνη, η υπέρταση, το κάπνισμα μπορούμε και πρέπει να τους καταπολεμήσουμε.
Εάν μάλιστα ξέρουμε ότι η στηθάγχη μπορεί να είναι προάγγελος οξέος εμφράγματος του μυοκαρίου, αιφνιδίου θανάτου ή καρδιακής ανεπάρκειας.
Εάν πάλι σταθούμε άτυχοι υπάρχουν τρείς δρόμοι ανάλογα με τη βαρύτητα:
- Tα φάρμακα
- Η αγγειοπλαστική (το γνωστό «μπαλονάκι»)
- Η χειρουργική θεραπεία (By pass)
Διαβάστε επίσης
Ιατρός Καρδιολόγος. Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1964. Πτυχιούχος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1989. Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στο Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός και στο Νοσοκομείο της Βούλας.