Το σκόρδο χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Από την αρχαία Αίγυπτο έως την Κίνα και από την Ινδία, έως την Ελλάδα του Ιπποκράτη, το σκόρδο ήταν το ‘φάρμακο’ εκλογής για πολλές παθήσεις. Μάλιστα, στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες, το έπαιρναν οι αθλητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, αποτελώντας ίσως το πρώτο φυσικό ‘αναβολικό’ στην ιστορία του αθλητισμού.
Σήμερα, την εποχή που η αντοχή των μικροβίων αυξάνεται και τα δραστικά αντιβιοτικά μειώνονται, οι επιστήμονες, με σωρεία εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθούν να κατανοήσουν τις λειτουργίες και να αποδείξουν τις θαυμαστές αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου, ενός λαχανικού με ευρύ φάσμα εναντίον των λοιμώξεων.
Ο λαός μας γνωρίζει την ωφέλιμη δράση του σκόρδου από πολύ παλιά. Σε πολλές περιοχές της Πατρίδας μας, μάλιστα, συνηθίζεται η κατανάλωση ωμού σκόρδου σε ημερήσια βάση. Αυτή τη λαϊκή γνώση, έρχονται να στηρίξουν και να αποδείξουν πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις.
Ετσι. τα τελευταία χρόνια, σε πολλές και διαφορετικές ιατρικές μελέτες, έχει δειχθεί ότι το φυσικό εκχύλισμα σκόρδου είναι αποτελεσματικό εναντίον πολλών παθογόνων βακτηριδίων που προκαλούν διάρροια, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, εναντίον και βακτηριδίων που παρουσιάζουν αντοχή στα συνήθη αντιβιοτικά.
Ακόμη, φαίνεται ότι η χρησιμοποίηση σκόρδου ταυτόχρονα με το αντιβιοτικό, παρουσιάζει συνεργική δράση, δηλαδή βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού και αυξάνει τα επίπεδά του στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα και την παραγωγή τοξινών από διάφορα μικρόβια.
Το σκόρδο, ασκώντας θετική επίδραση πάνω στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, συντελεί στην καλύτερη ανοσολογική απάντηση απέναντι στις λοιμώξεις. Μάλιστα, σε πρόσφατες έρευνες φάνηκε ότι, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το μικρόβιο του έλκους, παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στο φυσικό χυμό σκόρδου και μάλιστα, την ίδια ευαισθησία παρουσιάζουν και στελέχη του που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Με δεδομένη την προδιάθεση σε καρκίνο του στομάχου των ατόμων που είναι θετικά στο ελικοβακτήριο του πυλωρού, δείχθηκε ότι άτομα που λαμβάνουν καθημερινά μικρές ποσότητες από αυτό το φυσικό εκχύλισμα, παρουσιάζουν μικρότερη επίπτωση στον καρκίνο του στομάχου.
Είναι γνωστές επίσης, οι ευεργετικές δράσεις του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην αρτηριακή πίεση, όπως και η προληπτική του δράση απέναντι σε κάποιους καρκίνους.
Διαβάστε επίσης
- Κληρονομικότητα και λοιμώξεις
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
- Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού, τρώγοντας σωστά
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.