Μπορεί τα κορίτσια που διανύουν την εφηβική ηλικία να κερδίζουν τις εντυπώσεις με το νάζι και την τσαχπινιά τους, όμως τα αγόρια προτιμούν να προβάλλονται, επιδεικνύοντας την δύναμη τους. Ενώ λοιπόν τα συνομήλικα παιδιά έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα και κοινές αντιλήψεις, εντούτοις παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την μυϊκή τους μάζα και δύναμη. Γιατί όμως τα αγόρια είναι πιο δυνατά από τα κορίτσια, ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην μεγιστοποίηση της μυϊκής τους δύναμης; Το Care απαντά στα παραπάνω ερωτήματα και δικαιολογεί τον τίτλο του ασθενούς φύλου που χαρακτηρίζει τις γυναίκες.
Με τον όρο μυϊκή δύναμη εννοούμε την τάση που παράγει μια μυϊκή ίνα, ένας μυς ή μια ομάδα μυών. Η μέγιστη δύναμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: τον τύπο των μυϊκών ινών, το είδος και την ταχύτητα της μυϊκής συστολής, το αρχικό μήκος του μυός, τη μυϊκή μάζα, την ηλικία και τις ψυχολογικές αναστολές. Σε ένα ενήλικο άτομο, η μυϊκή μάζα αποτελεί το 40% του σωματικού βάρους, ενώ σε ένα παιδί το 27%.
Τα αίτια της διαφοράς της δύναμης
Οι διαφορές στην δύναμη ανάμεσα στα δύο φύλα αποδίδονται στην υπερέκκριση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, που προάγει την κατακράτηση οργανικού αζώτου και συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος του άντρα, όσο και στην ανάπτυξη των αρρενωπών χαρακτηριστικών του. Ενας έφηβο αγόρι έχει δεκαπλάσια ποσότητα τεστοστερόνης απ ότι μια έφηβη κοπέλα.
Ερευνα του Δανού εργοφυσιολόγου Asmussen έδειξε τα εξής:
– Η δύναμη των μυών των κάτω άκρων δεν διαφέρει στα αγόρια και στα κορίτσια του ιδίου αναστήματος, σε αντίθεση με τους μυς του κορμού και της ωμικής ζώνης, στους οποίους υπερτερούν οι άντρες.
– Η μυϊκή δύναμη αυξάνεται κατά μέσο όρο 5 με 10% το χρόνο ανεξάρτητα από την ανάπτυξη του αναστήματος. Ετσι, δύο παιδιά με ίδιο ανάστημα αλλά διαφορετική ηλικία, θα έχουν διαφορετική δύναμη.
Σχεδιασμός προγράμματος δύναμης
Η προπόνηση του εφήβου πρέπει να έχει χαρακτήρα θεμελίωσης και υποδομής, προετοιμάζοντας κατάλληλα τον οργανισμό του παιδιού για τις μελλοντικές επιβαρύνσεις που θα δεχτεί. Οι έφηβοι πρέπει πάντα να γυμνάζονται κάτω από την άμεση επίβλεψη εξειδικευμένου προπονητή και ποτέ κάτω από δική τους πρωτοβουλία. Η σωστή εκτέλεση της τεχνικής των ασκήσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή τραυματισμών, ενώ το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά σετ αλλά με λίγα κιλά.
Στην περίπτωση που οι μεγάλες μυϊκές ομάδες δεν γυμνάζονται ισομερώς, τότε το μυϊκό σύστημα είναι ευάλωτο σε μυϊκές δυσλειτουργίες και τραυματισμούς. Επιπλέον η απότομη αύξηση της δύναμης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα νευρομυϊκής συναρμογής και μείωση της απόδοσης.
Πέρα από την μυϊκή δύναμη, διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα παρατηρούνται και στην ανάπτυξη της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας.
Διαβάστε επίσης
- Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;
- Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ίδια
- Τα φάρμακα δεν είναι ακίνδυνες καραμέλες
- Οι ψυχικές νόσοι δεν είναι στίγμα
- Πολλές εκτρώσεις επειδή το παιδί θα είναι κορίτσι στο Βιετνάμ
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Απόφοιτη πανεπιστημίου Φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Εργασιακή πείρα στον αθλητικό κλάδο ώς aerobic instructor και personal trainer. Εισηγήτρια σεμιναρίων aerobic σε Ελλάδα και Κύπρο.
n