Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης σε γυναίκες τρίτης ηλικίας, ενώ ελλειποβαρείς γυναίκες τρίτης ηλικίας που αυξάνουν το βάρος τους, ακολουθώντας σωστή διατροφή μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων λόγω της οστεοπόρωσης.
Βρετανοί επιστήμονες από το νοσοκομείο St. Thoma’s μελέτησαν την επίδραση της σωστής διατροφής σε 71 γυναίκες, ηλικίας άνω των 70 ετών, για μία χρονική περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκαν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D (η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου). Στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν διατροφικές οδηγίες για αύξηση της ενεργειακής και πρωτεϊνικής πρόσληψης.
Στο τέλος της ετήσιας παρακολούθησης, οι γυναίκες από τη δεύτερη ομάδα είχαν αυξήσει το σωματικό τους βάρος κατά μέσο όρο 2,5 κιλά, με αύξηση και της άλιπης μάζας και του λιπώδους ιστού και της περιεκτικότητας σε μέταλλα.
Παράλληλα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην απώλεια οστικής μάζας και αύξηση στην οστική πυκνότητα στην περιοχή του ισχίου.
Μία άλλη έρευνα στο Μάντσεστερ, μελετά το αν η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση στην παιδική ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης στη μετέπειτα ζωή.
Διαβάστε επίσης
- Νέα προσέγγιση για καλύτερη διατροφή στα παιδιά
- ΠΟΥ: Καλύτερη πρόσβαση σε θεραπείες κατά του AIDS
- Το τσάι στην πρόληψη του καρκίνου
- Για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια
- 2002 λόγοι για καλύτερη Υγεία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.